Kolacje, Lunche/obiady

Zapiekanka warzywna z mozarellą – lekka kolacja we włoskim stylu

Ostatnio wpadłam na pomysł urozmaicenia sobie pozornie nudnych warzyw na patelnię. Nie wiem jak wy, ale ja od wielu lat bardzo często korzystam z warzywnych mrożonek sprzedawanych właśnie pod nazwą „warzywa na patelnię”, chociaż na patelni przygotowywałam je zaledwie kilka razy. Zazwyczaj gotuję je na parze, dodaję do obiadu, zjadam na kolację z sosami i mam zdrowy, szybki, przygotowany bez wysiłku posiłek. Wiem, że nie każdego może nęcić właśnie takie danie. Sama postanowiłam uatrakcyjnić nudne warzywa z zamrażalnika przygotowując kolacje dla mojego narzeczonego, który uważa, że same warzywa to nie kolacja. Wyszło danie proste i pyszne tak, że można zapomnieć, że składa się głównie z warzyw :). Ja spokojnie mogę je nazwać moim „comfort food”. Zawiera moje ulubione składniki – warzywa, sos pomidorowy i mozarellę :). Uwielbiam kolację we włoskim stylu, którą mogę jeść bezkarnie :). Polecam Wam ten przepis, możecie modyfikować go o inne ulubione składniki – dorzucić szynkę, suszone pomidory. Oczywiście raczej celujcie w zdrowsze składniki, ale jeśli macie ochotę na boczek i parmezan to też się nada :).

Zapiekanka warzywna z mozarellą

Składniki (2 porcje):

paczka mrożonych warzyw na patelnię*
kilka pieczarek
passata pomidorowa
mozarella – 1 kulka
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i ostra

*moim zdaniem najlepsze są takie z ziemniakami, można też użyć świeżych warzyw, ja ostatnio robiłam mix warzyw mrożonych i dodałam świeżą cukinię i pieczarki. Dodatki które planuję wykorzystać następnym razem to kukurydza, suszone pomidory, szpinak i szparagi

Przygotowanie:

  1. Wyjmij warzywa z zamrażarki na pół godziny przed przygotowaniem potrawy. Dzięki temu warzywa szybciej się ugotują po wstawieniu do piekarnika. Jeżeli korzystasz ze świeżych warzyw pokrój je w kostkę lub plasterki.
  2. Wysyp wszystkie warzywa na dno naczynia żaroodpornego. Użyj soli, pieprzu i bazylii.
  3. Na warzywa wylej passatę pomidorową. Ułóż na niej mozzarellę pokrojoną w plastry.
  4. Do dekoracji całość możesz posypać pomidorami, szpinakiem lub brokułem.
  5. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut.

Smacznego!

W.