Kolacje, Lunche/obiady

Szpinakowe naleśniki z ruskim farszem

Jeszcze rok temu zrobienie naleśników mnie przerastało. Wystarczyło, że raz mi nie wyszły i odkładałam kolejne próby. Moja młodsza siostra zaczęła za to przygotowywać naleśniki i przekonywać mnie, że to banalne, wystarczy dobry przepis. Najlepszy przepis znalazła oczywiście na stronie Kwestii smaku. Kiedy z niego skorzystałam już pierwsza próba zakończyła się sukcesem, a naleśniki jemy mniej więcej raz na miesiąc – wtedy stoję przy patelni aż wysmażę ich co najmniej z 15 i jemy je 3 dni, ale nikomu to nie przeszkadza. Niechcący wytworzyła nam się nawet mała naleśnikowa tradycja. Zauważyłam, że kolejny miesiąc z rzędu jemy to danie akurat pierwszego dnia miesiąca, zaśmiałam się, że naleśniki będę robić właśnie wtedy i o dziwo jakimś cudem ciągle o tym pamiętam. Zbliża się nowy miesiąc, myślę co kupić na obiad i nagle pojawia się myśl – „miały być naleśniki” :).

Myśląc o wiośnie i zieleni postawiłam trochę ożywić to blade danie dodając do środka szpinaku :). Farsz ruski to natomiast ulubiony farsz pierogowy P. Jakiś czas temu w wegańskiej knajpie bardzo smakowały mu takie naleśniki i tym razem postanowiłam się zmierzyć z tym wyzwaniem w naszej kuchni. Podobno zrobienie tego farszu uważa się za skomplikowane albo bardziej żmudne – maszynka, mielenie itp. Ja nie zamierzałam się tak męczyć. Poszłam na łatwiznę, a efekt wyszedł genialny. Po prostu połączyłam 3 składniki za pomocą widelca :).

Koniec wstępu – zielone naleśniki polecają się na wiosnę :)!

Szpinakowe naleśniki z ruskim farszem

Składniki (10-12 naleśników):

Naleśniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1,5 szklanki mleka
szklanka wody gazowanej
4 łyżki oleju
mrożony szpinak – 8 małych kulek
szczypta soli

Farsz:
4 ziemniaki
300 g białego sera
cebula
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki aż do uzyskania masy bez grudek. Pamiętaj rozmrozić wcześniej szpinak i odlać z niego wodę przed dodaniem do masy.
2. Smaż cienkie naleśniki bez dodatkowego natłuszczania patelni.
3. Ugotuj ziemniaki na farsz i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor.
4. Dokładnie rozgnieć widelcem ziemniaki razem z serem i podsmażoną cebulą.
5. Podawaj wkładając w naleśniki sporo farszu. Polecam złożyć je na pół dla wygody.

Smacznego!

W.