Wykwintny krem z marchewki i kalafiora
Pyszna i pożywna zupa krem z warzyw – marchewki i kalafiora z dodatkiem curry i mleczka kokosowego.
Porcje
5porcji
Porcje
5porcji
Składniki
Do podania
Sposób przygotowania
  1. Na dnie garnka podsmaż na oleju pokrojony czosnek i cebulę.
  2. Dodaj marchew, kalafior, ziemniaki pokrojone na większą kostkę lub kawałki i bulion. Gotuj ok. 40 minut do miękkości warzyw.
  3. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i mleczko kokosowe.
  4. Zupę zblenduj na krem i udekoruj wedle uznania serem feta, szczypiorkiem czy grzankami z chleba.
Pozostałe informacje

Pamiętajcie, ze sami możecie wybrać jakiej gęstości chcecie zjeść zupę. Ja podaję ilość, a nie masę warzyw, dlatego może się zdarzyć tak, że do uzyskania bardzo gęstej zupy będziesz potrzebował większej ilości warzyw lub mniejszej ilości bulionu :). Możesz przed blendowaniem odlać lub dolać bulionu/wody, żeby zupa była odpowiednio gęsta lub rzadka.