Tort marchewkowy – odchudzona wersja
Odchudzona wersja tortu marchewkowego, która pozwala zaoszczędzić sporo kalorii zachowując świetny smak.
Porcje Czas przygotowania
15-20porcji 40minut
Czas oczekiwania
75minut
Porcje Czas przygotowania
15-20porcji 40minut
Czas oczekiwania
75minut
Składniki
Biszkopt z ciasta marchewkowego
Krem kokosowy
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj drobno startą marchewkę i dobrze odsączone kawałki ananasa jeśli używasz tego z puszki. Do tych składników dodaj jeszcze drobno pokrojone orzechy i odstaw na bok.
  2. W drugiej misce przygotuj przesianą mąkę. Dodaj do niej przyprawę do piernika, sodę, cynamon i proszek do pieczenia.
  3. W trzeciej misce ubijaj jajka, na wysokich obrotach miksera. Powinny podwoić swoją objętość. W między czasie dosypuj do nich cukier, a następnie stopniowo dolewaj oleju.
  4. Do masy z ubitych jajek dodaj marchewkę, ananasa i orzechy i miksuj na wolnych obrotach. Dalej dodawaj suche składniki i także miksuj, a w razie trudności wymieszaj łyżką.
  5. Masę wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 lub 26 cm. Następnie piecz ciasto w 150 stopniach przez ok. 70 min. Na koniec czasu pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło.
  6. Podczas pieczenia przygotuj krem – w misce zmiksuj jogurt z mąką kokosową na gładką masę. Możesz dosłodzić masę erytrolem lub zostawić bardziej kwaśny jogurtowy posmak.
  7. Wstaw krem do lodówki. Ciasto należy wyjąć z blaszki i przekroić na pół kiedy przestygnie (co najmniej 2h). Jeśli biszkopt pękł lub jest nierówny odkrój cienki kawałek pękniętego ciasta na górze, żeby je wyrównać.
  8. Biszkopt nasączaj sokiem z ananasów z puszki. Następnie wyłóż na biszkopt połowę kremu. Nasącz także górna warstwę tortu i nakryj nią krem.
  9. Na górę wyłóż resztę kremu. Wygładź go płaskim nożem. Ozdób startą marchewką, cynamonem i kawałkami orzechów włoskich.
Pozostałe informacje

*postaraj się naprawdę dobrze odsączyć ananasa, bo ten z puszki jest bardzo wilgotny

**zawsze sprawdzaj skład przyprawy piernikowej – wybierz tę która nie zawiera w składzie mąki pszennej i cukru. Będzie nie tylko zdrowsza, ale też znacznie bardziej aromatyczna.