Śniadania, Zdrowe desery

Ryż z kalafiora na śniadanie lub deser

Warzywa w deserach czy śniadaniach na słodko są coraz bardziej popularne. Mi zdecydowanie odpowiada ten trend, bo uwielbiam sycące desery i ciekawe składniki. Tym razem skusiłam się na przygotowanie dania z kalafiora w wersji śniadaniowej na słodko. Efekt wyszedł genialny <3.

Jadłam go na śniadanie na ciepło w większej miseczce, ale robiłam też mniejsze porcje deserowe. Kiedy jadłam go na zimno jako deser to naprawdę przypominał mi kupowane w sklepie deserki na bazie ryżu :). Następnym razem dodam jeszcze mój zdrowy krem czekoladowy i już w ogóle będzie identycznie, a zdrowiej x 100 .

Wydruk przepisu
Ryż z kalafiora na śniadanie lub deser
Porcje
Składniki
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zetrzyj kalafior na tarce albo rozdrobnij w malakserze do uzyskania ryżu.
  2. Przełóż rozdrobniony ryż do garnka i gotuj z dwoma szklankami mleka. W trakcie gotowania dodaj erytrol.
  3. Kiedy masa zacznie bulgotać dodaj kaszę mannę dokładnie ją mieszając. Masa powinna nieco zgęstnieć - jeśli wolisz bardziej gęstą konsystencję to stopniowo dodawaj więcej kaszy, aż uzyskasz pożądaną gęstość.
  4. Połowę masy przełóż do miseczek, a do do reszty dodaj kakao i wmieszaj dokładnie.
  5. Dodaj masę kakaową do miseczek i udekoruj je ulubionymi dodatkami np. malinami i wiórkami kokosowymi.
Pozostałe informacje

Mam nadzieję, że skusicie się na wypróbowanie <3!