Kolacje

Quesadilla z batatami i fasolą – super przepis na imprezę

Mniam, mniam, mniam…   mniam, mniam. Ostatnio z P. mruczymy sobie to „mniam” przy każdym posiłku :). Nie ma znaczenia czy są to śniadania, kolacje czy desery. Próbujemy bardzo dużo nowości i wracamy do najpyszniejszych przebojów z zeszłego lata jak budyń brzoskwiniowy czy jaglanka dyniowa. Jest tyle przepisów, którymi chcę się podzielić – jednym z nich jest właśnie quesadilla z batatami . Ten przepis obiecałam Wam już jakiś czas temu i wreszcie spełniam te obietnicę.

Bardzo lubię quesadillę, zwłaszcza tę domową, która nie ocieka serem jak to się zdarza w restauracjach. Z sera można zrezygnować całkowicie, ale gdy się rozpuszcza świetnie skleja składniki, dzięki czemu posiłek nie rozpada się w rękach i zmniejszamy ryzyko, że kawałek warzywa wyląduje poza talerzem :).

Przepis jest prosty i w zasadzie oprócz noża, deski i piekarnika nie wymaga żadnych dodatkowych narzędzi kuchennych czy naczyń.

Wydruk przepisu
Quesadilla z batatami i fasolą
Porcje
Składniki
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Pokrój bataty w drobną kostkę i wyłóż na blachę do pieczenia. Skrop je oliwą i posyp solą, pieprzem i innymi przyprawami. Ja użyłam słodką i ostrą paprykę oraz suszony rozmaryn.
  2. Piecz bataty przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  3. Umyj szpinak lub sałatę. W przypadku używania sałaty, podziel jej liście na mniejsze kawałki. Pokrój cebulę na mniejsze kawałki (najlepiej piórka). Zetrzyj żółty ser na grubych oczkach. Odsącz fasolę. Z fasoli można zrobić pastę rozgniatając ją nożem na desce do krojenia. Ja jednak tym razem zdecydowałam się na całe nasiona.
  4. Rozłóż jeden placek tortilli posyp go serem, następnie dodaj bataty, cebulę, szpinak i fasolę i na wierzchu ponownie posyp serem żółtym. Całość zakryj drugim plackiem.
  5. Rozgrzej patelnię i połóż na niej przygotowaną quesadille. Obsmaż z obu stron przez 2-3 minuty. Staraj się jak najczęściej odwracać quesadille żeby placek się nie przypalił. Żeby składniki nie wypadły na zewnątrz w trakcie obracania wykorzystuję pokrywkę do garnka o średnicy mniejszej niż patelnia. Nakładam na patelnię i obracam całość do góry nogami. Gdy quesadilla wyląduje na pokrywce delikatnie przenoszę ją na patelnię i można ją podgrzewać po drugiej stronie.
  6. Na koniec pokrój całość w trójkątne kawałki. Z jednej quesadilli powinno wyjść około 8 kawałków, które wystarczą dla dwóch osób.
  7. Przed podaniem posyp quesadille kolendrą lub natką pietruszki.
Pozostałe informacje

Quesadille warto podawać z sosami. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest użycie jogurtu naturalnego i dodanie do niego przypraw, soku z cytryny i ewentualnie czosnku. Można też zrobić lekką sałatkę z pomidorów z cebulą lub przygotować wyśmienitą salsę z mango, na którą przepis znalazłam na blogu owsiana.pl - przepis na salsę mango.