Pomarańczowy jagielnik – obłędny w smaku, prosty w wykonaniu
Pomarańczowy jagielnik na tradycyjnym kruchym spodzie z polewą z gorzkiej czekolady. Nie zawiera cukru.
Porcje Czas przygotowania
25kawałków 30minut
Czas oczekiwania
50minut
Porcje Czas przygotowania
25kawałków 30minut
Czas oczekiwania
50minut
Składniki
Kruchy spód
Masa jaglana
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
  1. Zagnieć w misce wszystkie składniki na kruchy spód do dokładnego połączenia.
  2. Wyłóż ciastem blaszkę wysmarowaną masłem i podsypaną lekko mąką. Wyklej zarówno spód jak i boki.
  3. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz spód w tej temperaturze przez 30 minut. Przez pierwsze 15 minut wyłóż na wierzch ciasta obciążenie – tzn. na papierze do pieczenia wysyp np. groch, fasolę albo ryż.
  4. W między czasie opłucz kaszę jaglaną na sitku na przemian zimną i ciepłą wodą i ugotuj ją w 2 i 1/4 szklanki wody.
  5. Kiedy kasza po 10-15 minutach wchłonie wodę gotuj dalej w 3 szklankach mleka. W trakcie gotowania dodaj erytrytol, a pod koniec skórkę pomarańczową.
  6. Ugotowaną kaszę zblenduj na gładką masę.
  7. Kaszę wyłóż na spód i piecz całość jeszcze 10 minut.
  8. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło, mleko i dokładnie wymieszaj.
  9. Rozsmaruj polewę na jagielniku. Jedz ciasto po wystudzeniu.
Pozostałe informacje

Polecam Wam też inne przepisy na jagielniki na moim blogu:

Sernik jaglany – na zdrowszym daktylowo-owsianym spodzie bez pieczenia

Wegański sernik z brzoskwiniami – tutaj do masy z kaszy jaglanej dodaję jeszcze tofu, dzięki któremu konsystencja jest jeszcze bardziej sernikowa i zbita. Z nim łatwiej wychodzą serniki bez sera z owocami.