Kolacje, Zdrowa pizza

Pizza na spodzie z brokuła – fit kolacja ze smakiem

Uwielbiam zdrową pizzę i jestem przekonana, że w każdej sytuacji wymieniłabym pizzę z sieciówki na przykład na pizzę na brokułowym spodzie :). To moje 3 podejście do warzywnego spodu do pizzy i chyba jeszcze bardziej udane niż dwa poprzednie. Pizza na spodzie z kalafiora to najbardziej rozpowszechniona zdrowa wersja pizzy, pizza marchewkowa jest mniej popularna, ale równie smaczna. Nie ma co ściemniać, że najważniejsze są  różnice w wartościach odżywczych i kalorycznych – pszenny placek ma tych pierwszych dużo mniej, a kalorii zdecydowanie kilka razy więcej. Jeśli mam ochotę na pizzę to najważniejsze są dodatki. Z sosu pomidorowego i mozarelli nie zrezygnuje chyba nigdy :), a spód nie ma większego znaczenia, więc jeśli może być zdrowo to oczywiście, że będzie!

Biorąc  pod uwagę czas przygotowania to pizza z brokuła jest zdecydowanie najprostsza – wystarczy ugotować brokuła, rozgnieść i wymieszać z dodatkami :). Zanim nie natchnie mnie na wypróbowanie pizzy warzywnej z nowym składnikiem to na pewno wykonam tę jeszcze nie raz! A wy wypróbujecie ten przepis?

Pizza na brokułowym spodzie

Wydruk przepisu
Pizza z brokuła
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj brokuła na parze do miękkości.
  2. Rozgnieć go widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodaj pozostałe składniki.
  3. Wymieszaj dokładnie do połączenia i wyklejaj spód formy w której znajduje się papier do pieczenia.
  4. Spód zapiekaj przez 20 min w temperaturze 180 stopni.
  5. Wyjmij spód z piekarnika, wysmaruj go sosem i posyp mozarellą i innymi składnikami. Wstaw na ok. 10 min, do rozpuszczenia sera.