Zdrowa pizza

Pizza na spodzie twarogowym – najprostsza i najlepsza fit pizza

Wiem, że już kilka razy polecałam Wam przepisy na zdrową pizzę, ale uwierzcie mi, że ten przepis jest najlepszy, najprostszy i zadowoli nawet największego smakosza tradycyjnej pizzy :). O ile w spodach – kalafiorowym, brokułowym czy marchewkowym też można się zakochać i poczuć smak pizzy to wiele osób powie, że to jednak nie jest prawdziwa pizza. No to dzisiaj udowadniam, że zdrowa pizza też może mieć miękkie i wyrośnięte ciasto i … całkiem sporo białka :). Obejdzie się natomiast bez mąki pszennej :).

Spód robi się w 2 minuty – wystarczy wymieszać składniki. Na dodatek piecze się również ekspresowo jakieś 15 minut.

Tym razem w swojej pizzy użyłam też włoskich dodatków, które podkręcają smak. Domowa pizzeria może się dzisiaj otworzyć i u Was – bardzo polecam!


Wydruk przepisu
Pizza twarogowa - najprostsza i najlepsza
Sposób przygotowania
  1. Rozgnieć twaróg widelcem. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj je ze sobą do połączenia.
  2. Wyłóż masę na papier do pieczenia, wylepiając okrągły kształt pizzy. Masa będzie dość klejąca i niejednolita, ale pieczenie spowoduje, że placek wyrośnie naprawdę ładnie. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Jeśli spód jest dobrze wypieczony to z łatwością powinien dać się obrócić na drugą stronę (jeśli tak nie jest to piecz kilka minut dłużej). Wysmaruj go sosem, wyłóż mozarellę, a następnie szynkę i pomidorki i włóż z powrotem do piekarnika.
  4. Piecz ok. 5 minut do rozpuszczenia sera. Następnie wyjmij z piekarnika, udekoruj rukolą, parmezanem i gotowe!
Pozostałe informacje

Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i będzie Wam smakowało :).