Pizza margherita na gryczanym spodzie
Porcje Czas przygotowania
6kawałków 40minut
Porcje Czas przygotowania
6kawałków 40minut
Składniki
Spód gryczany
Sos pomidorowy
Sposób przygotowania
  1. Rozkrusz drożdże i zalej je lekko ciepłą wodą. Dodaj łyżkę mąki i pół łyżeczki erytrolu. Całość wymieszaj i przykryj ściereczką. Pozostaw pod przykryciem na co najmniej 5 minut.
  2. W misce lub na stolnicy wymieszaj mąkę, olej, sól i zaczyn drożdżowy. Następnie wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Możesz pozostawić ciasto pod przykryciem na około godzinę. (Jednak nie jest to konieczne ;)).
  4. Wyłóż ciasto do blaszki (prostokątnej lub okrągłej) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Delikatnie rozciągaj ciasto po całej powierzchni blaszki. Piecz samo ciasto przez ok. 10 min w 180 stopniach.
  6. Rozsmaruj sos na spodzie. Następnie pokrusz mozarellę i posyp bazylią. Piecz jeszcze ok 15 minut.
Pozostałe informacje

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje i polubicie zdrowszą pizzę tak jak ja :).

 

POBIERZ PLANER MENU + LISTA ZAKUPÓW >>