Zdrowa pizza

Pizza margherita na gryczanym spodzie

Zdrowsze wersje pizzy to moja wielka zajawka już od dłuższego czasu. Kiedy odkryłam, że bardziej niż o ciasto chodzi o sos pomidorowy, mozarellę i inne dodatki które uwielbiam zaczęłam śmielej eksperymentować ze spodami. Tym razem padło na pizzę margheritę na gryczanym spodzie. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego – i smakowo i wizualnie wyszło jak w pizzerii :). Oczywiście takiej zdrowej ;). Mąka gryczana to mąka bezglutenowa dlatego bardzo polecam tę pizze bezglutenowcom.

Mąka gryczana ma też niski indeks glikemiczny, pomaga w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi, zapobiega więc wystąpieniu cukrzycy. Zmniejsza też oporność na insulinę u cukrzyków. Jest bogata w magnez, fosfor, potas, zawiera wapń i selen. Czytałam, że może też pomagać zwalczać bóle głowy i depresję – super :). Mnie przede wszystkim syci dużo bardziej dzięki bogactwu błonnika.

FIT PIZZA BOOK

Mam też dla Was ekscytującą informację – za jakiś czas zamierzam udostępnić FIT PIZZA BOOK z moimi przepisami na zdrowsze wersje pizzy, które uwielbiam :). Dajcie koniecznie znać czy to jest coś co Was interesuje i czy lubicie eksperymenty jak moja pizza brokułowa, pizza marchewkowa, ekspresowa pizza na bezglutenowym spodzie, czy pizza twarogowa :).

Zapraszam na nowy przepis na zdrowszą wersję pizzowego klasyka poniżej :)!

Margherita na gryczanym spodzie


Wydruk przepisu
Pizza margherita na gryczanym spodzie
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Spód gryczany
Sos pomidorowy
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Spód gryczany
Sos pomidorowy
Sposób przygotowania
  1. Rozkrusz drożdże i zalej je lekko ciepłą wodą. Dodaj łyżkę mąki i pół łyżeczki erytrolu. Całość wymieszaj i przykryj ściereczką. Pozostaw pod przykryciem na co najmniej 5 minut.
  2. W misce lub na stolnicy wymieszaj mąkę, olej, sól i zaczyn drożdżowy. Następnie wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Możesz pozostawić ciasto pod przykryciem na około godzinę. (Jednak nie jest to konieczne ;)).
  4. Wyłóż ciasto do blaszki (prostokątnej lub okrągłej) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Delikatnie rozciągaj ciasto po całej powierzchni blaszki. Piecz samo ciasto przez ok. 10 min w 180 stopniach.
  6. Rozsmaruj sos na spodzie. Następnie pokrusz mozarellę i posyp bazylią. Piecz jeszcze ok 15 minut.
Pozostałe informacje

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje i polubicie zdrowszą pizzę tak jak ja :).

 

POBIERZ PLANER MENU + LISTA ZAKUPÓW >>