Kolacje, Zdrowa pizza

Pizza marchewkowa – pyszna i zdrowa

Nie wiem jak wy ale ja od dłuższego czasu nie mam problemu z jedzeniem pizzy. Nie muszę stresować się, że to taki mega niezdrowy cheat meal z dużą ilością węglowodanów, tłuszczu i kalorii. Odkąd zjadłam pizzę w Rzymie to pizze ze znanych sieciówek mogą dla mnie nie istnieć (chociaż wcześniej naprawdę je lubiłam!). Teraz decyduję się na pizzę we włoskiej knajpie albo przygotowuję w domu zdrową wersję pizzy. Jestem przeszczęśliwa, że moja pizza może być odhaczona jako zdrowy warzywny posiłek. Po pizzy kalafiorowej i błyskawicznej pizzy bezglutenowej z mąki ryżowej zdecydowałam się na eksperyment z pizzą marchewkową. Efekt przerósł moje oczekiwania! Uwielbiam marchewkę, nie spodziewałam się, że aż tak dobrze sprawdzi się jako spód do pizzy.

Jeśli myślicie, że dbając o linię i zdrowie nie można jeść pizzy to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu i dwie pieczenie na jednym ogniu upieczone :).

Wydruk przepisu
Pizza marchewkowa
Czas przygotowania 30
Czas oczekiwania 60
Porcje
Czas przygotowania 30
Czas oczekiwania 60
Porcje
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jeśli jest soczysta to wyciśnij z niej całą wodę na sitku.
  2. Dość suchą startą marchewkę wymieszaj z jajkiem, płatkami i przyprawami. Następnie uformuj dwie kulki i rozpłaszcz je na papierze do pieczenia.
  3. Spód zapiekaj przez 20 min w temperaturze 170 stopni.
  4. Wyjmij spód z piekarnika, wysmaruj go sosem i ułóż dodatki.
  5. Wstaw na ok. 10 min, do rozpuszczenia sera.
Pozostałe informacje

Smacznego!