Śniadania

Pancakes z cukinii z jajkiem sadzonym

Lipiec kojarzy mi się z zajadaniem cukinii i kombinowaniem gdzie jeszcze wcisnąć jej zapasy. Rok temu bardzo smakowały mi placki z cukinii, a teraz postanowiłam zmienić recepturę i powstały nieco grubsze i bardziej puszyste pancakes idealne na śniadanie. Placuszki robi się bardzo prosto, jednak kluczowe może być natłuszczenie patelni albo skorzystanie ze specjalnej patelni, która nie wymaga użycia tłuszczu. Jeśli użyjemy zwykłej patelni i będziemy oszczędni w natłuszczaniu to jest duże ryzyko, że placuszki ze względu na swą delikatną konsystencję przywrą do niej. Takie są uroki uzdrawiania pancakes ekstra porcją warzyw :). Przepis jednak zdecydowanie wart jest zachodu ze smażeniem, ale myślę, że wersja pieczona wyszłaby równie pysznie :).

Ja niezmiennie polecam Wam tę patelnię, która nie wymaga natłuszczania.

Przypominam także mój wpis z inspiracjami na dania z cukinii jeśli macie jej pod dostatkiem lub chcecie wykorzystać sezon :).

CUKINIOWELOVE – 35 inspiracji na zdrowe dania z cukinii

Pancakes z cukinii z jajkiem sadzonym

A teraz przejdźmy do wykonania. Robiłam pancakes w zeszłym tygodniu i na szczęście jeszcze pamiętam przepis, bo sama zamierzam go powtarzać :).


Wydruk przepisu
Pancakes z cukinii z jajkiem sadzonym
Porcja dla 2-3 osób w zależności od ich apetytu. Mi wyszło ok. 12 pancakes.
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
pancakes
Składniki
Pancakes z cukinii
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
pancakes
Składniki
Pancakes z cukinii
Sposób przygotowania
  1. Zetrzyj obraną cukinię i wymieszaj widelcem z pozostałymi składnikami.
  2. Wykładaj masę łyżką na delikatnie rozgrzaną patelnię formując małe placuszki. Na mojej patelni mieszczą się 3 sztuki.
  3. Smaż na małym ogniu przykrywając patelnię pokrywką, żeby szybciej ścięła się góra placuszków. Przewracaj po ok. 3 minutach zwracając uwagę czy placuszki są już wystarczająco zwarte. Smaż ok. 1-2 minut z drugiej strony.
  4. Placuszki możesz podać z jajkiem sadzonym przygotowanym na wodzie zamiast oleju, jogurtem naturalnym z drobno posiekaną rzodkiewką, warzywami i kiełkami.
Pozostałe informacje

Smacznego!