Odchudzone tiramisu, które smakuje jak oryginał
Tradycyjne tiramisu w odchudzonej wersji bez uszczerbku dla smaku, za to ze znacznie mniejszą ilością kalorii i cukru.
Porcje Czas przygotowania
7porcji 25minut
Porcje Czas przygotowania
7porcji 25minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zrób kawę, żeby studziła się w czasie przygotowywania kremu. 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszaj z 300 ml wrzątku.
  2. Wrzątek wykorzystaj także do sparzenia jajek – po prostu polej je nim w zlewie. Dopiero sparzone jajka mogą być wykorzystane w tym deserze. Teraz oddziel żółtka od białek, ale pamiętaj by zrobić to do 3 miseczek. Do tiramisu potrzeba 2 białek i 4 żółtek. Dlatego odłóż 2 białka do wykorzystania w innym daniu.
  3. Zacznij od ubijania żółtek i stopniowo dodawaj do nich połowę erytrytolu. Ubijanie powinno potrwać ok. 5 minut. Poczekaj aż uzyskasz puszystą masę.
  4. Teraz do ubitych żółtek możesz dodać mascarpone i jogurt grecki i dalej ubijać aż powstanie gęsty krem.
  5. Oddzielnie ubij 2 białka. Dodaj szczyptę soli i skorzystaj z metalowej miski bądź garnka. W takim naczyniu najłatwiej uzyskać piękną pianę. Ubijaj białka dodając stopniową resztę erytrytolu aż do momentu kiedy będą sztywne.
  6. Teraz połącz białka z kremem z żółtek, mascarpone i jogurtu, ale koniecznie użyj do tego łyżki, a nie miksera.
  7. W przygotowanych naczyniach układaj warstwy deseru. Maczaj po 2 biszkopty w kawie i układaj je na dnie każdego deseru. Na biszkopty wyłóż warstwę kremu (ok. 2 łyżki). Potem znowu na krem wyłóż 2 nasączone kawą biszkopty i znowu krem. Na koniec posyp górę kakao.
  8. Wstaw tiramisu do lodówki na kilka godzin.