Odchudzone tiramisu, które smakuje jak oryginał

To już drugi przepis na tiramisu na moim blogu. Pierwszy mogę nazwać najzdrowszą wersją, bo krem powstaje z kaszy jaglanej – sprawdź przepis na jaglane tiramisu, a dzisiejszy przepis to z kolei najbliższa oryginału odchudzona wersja. Próbowałam różnych składników, ale ani tiramisu z jogurtu ani z serka ricotta nie smakowało naprawdę dobrze. Postanowiłam więc zmienić tradycyjny przepis tylko w dwóch kwestiach. Część mascarpone wymieniłam na jogurt grecki, a zamiast cukru użyłam erytrytolu.

Ile kalorii zaoszczędziłam?

To pozwoliło mi zaoszczędzić prawie 1000 kcal. Sama jestem w szoku, że tak dużo, ale to oznacza, że każda z 7 porcji, które udaje się przyrządzić jest odchudzona o ok. 130 kcal.

Te oszczędności biorą się właśnie z wymiany 150 g mascarpone na 150 g jogurtu greckiego. To już różnica ok. 550 kcal. Zamiana 100g cukru na erytrytol to bezkonkurencyjne 1:0 dla erytrytolu, który ma dokładnie zero kalorii. Taka sama porcja cukru to odpowiednio ok. 380 kcal.

Jeżeli przygotujecie 7 porcji to jeden deser będzie miał 280 kcal, a nie ponad 400 jak klasyk. Jeżeli potrzebne Wam większe oszczędności to oczywiście możecie przygotować mniejsze porcje albo mascarpone całkowicie wymienić na jogurt grecki.

Erytrytol – zdrowszy zamiennik cukru

Jeśli jesteście słodkimi smakoszami to widzicie, że wymiana cukru na erytrytol po prostu się opłaca. U mnie od dobrych 2 lat to jeden ze stałych składników w kuchni, szczególnie przy wypiekach. W tym momencie jest już naprawdę bardzo łatwo dostępny np. na allegro – link do erytrytolu.

Poza tym, że może korzystnie wpływać na sylwetkę i jest bezpieczny dla cukrzyków to ma także inne właściwości prozdrowotne. Zapobiega próchnicy i działa antyoksydacyjnie. Jeśli chodzi o smak to jest odrobinę mniej słodki od cukru i zaleca się zastępować nim cukier w następujących proporcjach: 5 g cukru wymienić na 7 g erytrtolu. Jednak ja nigdy nie kierowałam się tym przelicznikiem i stosuję taką samą dawkę lub odrobinę mniejszą.

Przepis na zdrowsze tiramisu

Tradycyjne tiramisu to dość kaloryczny deser. Moja wersja przypadnie do gustu każdemu kto ogranicza cukier, dba o zdrowie czy nawet jest na diecie redukcyjnej. Wpis opublikowałam przed Walentynkami z myślą o tym, że to świetny deser na dzień zakochanych. Druga połówka na pewno nie będzie miała wątpliwości, że pałaszuje klasyczne tiramisu i nawet nie będzie podejrzewała, że to wersja odchudzona.

 

 

Wydruk przepisu
Odchudzone tiramisu, które smakuje jak oryginał
Tradycyjne tiramisu w odchudzonej wersji bez uszczerbku dla smaku, za to ze znacznie mniejszą ilością kalorii i cukru.
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zrób kawę, żeby studziła się w czasie przygotowywania kremu. 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszaj z 300 ml wrzątku.
  2. Wrzątek wykorzystaj także do sparzenia jajek - po prostu polej je nim w zlewie. Dopiero sparzone jajka mogą być wykorzystane w tym deserze. Teraz oddziel żółtka od białek, ale pamiętaj by zrobić to do 3 miseczek. Do tiramisu potrzeba 2 białek i 4 żółtek. Dlatego odłóż 2 białka do wykorzystania w innym daniu.
  3. Zacznij od ubijania żółtek i stopniowo dodawaj do nich połowę erytrytolu. Ubijanie powinno potrwać ok. 5 minut. Poczekaj aż uzyskasz puszystą masę.
  4. Teraz do ubitych żółtek możesz dodać mascarpone i jogurt grecki i dalej ubijać aż powstanie gęsty krem.
  5. Oddzielnie ubij 2 białka. Dodaj szczyptę soli i skorzystaj z metalowej miski bądź garnka. W takim naczyniu najłatwiej uzyskać piękną pianę. Ubijaj białka dodając stopniową resztę erytrytolu aż do momentu kiedy będą sztywne.
  6. Teraz połącz białka z kremem z żółtek, mascarpone i jogurtu, ale koniecznie użyj do tego łyżki, a nie miksera.
  7. W przygotowanych naczyniach układaj warstwy deseru. Maczaj po 2 biszkopty w kawie i układaj je na dnie każdego deseru. Na biszkopty wyłóż warstwę kremu (ok. 2 łyżki). Potem znowu na krem wyłóż 2 nasączone kawą biszkopty i znowu krem. Na koniec posyp górę kakao.
  8. Wstaw tiramisu do lodówki na kilka godzin.