Odchudzone tiramisu, które smakuje jak oryginał
To już drugi przepis na tiramisu na moim blogu. Pierwszy mogę nazwać najzdrowszą wersją, bo krem powstaje z kaszy jaglanej – sprawdź przepis na jaglane tiramisu, a dzisiejszy przepis to z kolei najbliższa oryginału odchudzona wersja. Próbowałam różnych składników, ale ani tiramisu z jogurtu ani z serka ricotta nie smakowało naprawdę dobrze. Postanowiłam więc zmienić tradycyjny przepis tylko w dwóch kwestiach. Część mascarpone wymieniłam na jogurt grecki, a zamiast cukru użyłam erytrytolu.
Ile kalorii zaoszczędziłam?
To pozwoliło mi zaoszczędzić prawie 1000 kcal. Sama jestem w szoku, że tak dużo, ale to oznacza, że każda z 7 porcji, które udaje się przyrządzić jest odchudzona o ok. 130 kcal.
Te oszczędności biorą się właśnie z wymiany 150 g mascarpone na 150 g jogurtu greckiego. To już różnica ok. 550 kcal. Zamiana 100g cukru na erytrytol to bezkonkurencyjne 1:0 dla erytrytolu, który ma dokładnie zero kalorii. Taka sama porcja cukru to odpowiednio ok. 380 kcal.
Jeżeli przygotujecie 7 porcji to jeden deser będzie miał 280 kcal, a nie ponad 400 jak klasyk. Jeżeli potrzebne Wam większe oszczędności to oczywiście możecie przygotować mniejsze porcje albo mascarpone całkowicie wymienić na jogurt grecki.
Erytrytol – zdrowszy zamiennik cukru
Jeśli jesteście słodkimi smakoszami to widzicie, że wymiana cukru na erytrytol po prostu się opłaca. U mnie od dobrych 2 lat to jeden ze stałych składników w kuchni, szczególnie przy wypiekach. W tym momencie jest już naprawdę bardzo łatwo dostępny np. na allegro – link do erytrytolu.
Poza tym, że może korzystnie wpływać na sylwetkę i jest bezpieczny dla cukrzyków to ma także inne właściwości prozdrowotne. Zapobiega próchnicy i działa antyoksydacyjnie. Jeśli chodzi o smak to jest odrobinę mniej słodki od cukru i zaleca się zastępować nim cukier w następujących proporcjach: 5 g cukru wymienić na 7 g erytrtolu. Jednak ja nigdy nie kierowałam się tym przelicznikiem i stosuję taką samą dawkę lub odrobinę mniejszą.
Przepis na zdrowsze tiramisu
Tradycyjne tiramisu to dość kaloryczny deser. Moja wersja przypadnie do gustu każdemu kto ogranicza cukier, dba o zdrowie czy nawet jest na diecie redukcyjnej. Wpis opublikowałam przed Walentynkami z myślą o tym, że to świetny deser na dzień zakochanych. Druga połówka na pewno nie będzie miała wątpliwości, że pałaszuje klasyczne tiramisu i nawet nie będzie podejrzewała, że to wersja odchudzona.
Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
porcji
|
- 250 g mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 g erytrytolu
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- odrobina kakao (do posypania na wierzch deserów)
Składniki
|
|
- Zrób kawę, żeby studziła się w czasie przygotowywania kremu. 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszaj z 300 ml wrzątku.
- Wrzątek wykorzystaj także do sparzenia jajek - po prostu polej je nim w zlewie. Dopiero sparzone jajka mogą być wykorzystane w tym deserze. Teraz oddziel żółtka od białek, ale pamiętaj by zrobić to do 3 miseczek. Do tiramisu potrzeba 2 białek i 4 żółtek. Dlatego odłóż 2 białka do wykorzystania w innym daniu.
- Zacznij od ubijania żółtek i stopniowo dodawaj do nich połowę erytrytolu. Ubijanie powinno potrwać ok. 5 minut. Poczekaj aż uzyskasz puszystą masę.
- Teraz do ubitych żółtek możesz dodać mascarpone i jogurt grecki i dalej ubijać aż powstanie gęsty krem.
- Oddzielnie ubij 2 białka. Dodaj szczyptę soli i skorzystaj z metalowej miski bądź garnka. W takim naczyniu najłatwiej uzyskać piękną pianę. Ubijaj białka dodając stopniową resztę erytrytolu aż do momentu kiedy będą sztywne.
- Teraz połącz białka z kremem z żółtek, mascarpone i jogurtu, ale koniecznie użyj do tego łyżki, a nie miksera.
- W przygotowanych naczyniach układaj warstwy deseru. Maczaj po 2 biszkopty w kawie i układaj je na dnie każdego deseru. Na biszkopty wyłóż warstwę kremu (ok. 2 łyżki). Potem znowu na krem wyłóż 2 nasączone kawą biszkopty i znowu krem. Na koniec posyp górę kakao.
- Wstaw tiramisu do lodówki na kilka godzin.