Śniadania

Mega czekoladowy omlet z cukinii

Kiedy macie ochotę na słodkie, ale jednocześnie zdrowe i pożywne śniadanie to ten omlet spełni każdą z tych potrzeb! Cukiniowe szaleństwo trwa! W ciągu 2 tygodni zrobiłam już z niej leczo, pasztet, zupę, frytki, lasagne, brownie i teraz przyszedł czas na coś śniadaniowego. Nie muszę Was chyba przekonywać, że cukinia jest totalnie niewyczuwalna nawet jeśli miejscami jej zielonkawy kolor wyłania się z ciemnego placka :). Ten omlet jest naprawdę idealny – delikatny, bardzo, bardzo sycący i mega czekoladowy! Dałam czubatą łyżkę kakao i zaspokoiłam słodki zmysł. Czuję, że zrobię go jeszcze nieraz.

Polecam Wam też omlet marchewkowy – Omlet z marchewki na słodko – prosty przepis.


Wydruk przepisu
Mega czekoladowy omlet z cukinii
Czas przygotowania 15
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 15
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zetrzyj cukinię.
  2. W miseczce wymieszaj jajko i białka. Dodaj mąkę, cukinię i kakao.
  3. Wylej masę na patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego, formując okrągły, grubszy omlet albo dwa małe placuszki.
  4. Przykryj omlet pokrywką i smaż z jednej strony 2-3 minuty, a potem przekręć go i podsmaż z drugiej strony.
  5. Podawaj z jogurtem lub serkiem naturalnym i ulubionymi owocami.
Pozostałe informacje

Omlety warzywne czasami trudno jest przewrócić na drugą stronę. Jeśli czuję, że omlet jest zbyt delikatny to zsuwam go z patelni na talerz i z talerza przerzucam z powrotem na patelnię przewracając go w ten sposób na drugą stronę.