Zupy

Krem z buraka – zupa idealna na jesień

Czy Wam też jesień kojarzy się z gęstymi zupami krem :)? Ja je wprost uwielbiam! Na moim blogu pojawiło się już kilka moich ulubionych przepisów do których linkuję poniżej. Teraz czas na buraka, którym zajadam się w tej formie już od 2 lat. Krem z buraka to proste w przygotowaniu i bardzo sycące danie na obiad czy kolację!

Burak to naprawdę super zdrowe warzywo pełne witamin. Wspomaga naszą odporność, co jest wyjątkowo cenne w zmienną jesienną pogodę. Działa antynowotworowo, pomaga na zgagę, zbyt wysokie ciśnienie czy poziom cholesterolu. To skarb zawierający sporą dawkę witaminy C, A oraz E, a także żelaza, wapnia, magnezu i cynku.

Dodatkowo to bardzo dobre danie dla naszej sylwetki. Buraki maja mało kalorii, a talerz zupy nasyci nas tak jak porcja makaronu.

Wypróbujcie koniecznie tej i innych zup, które polecałam już na blogu :):

Krem dyniowy z pomarańczą
Krem ziemniaczano – porowy z serem feta grzankami czosnkowymi
Krem z kukurydzy z popcornem i sokiem malinowym
Krem z dyni – banalny przepis na jesienny klasyk
Krem pomidorowy z kaszą jaglaną
Zupa krem z cukinii – szybka, zdrowa i pożywna
Krem marchewkowy – prosta i pyszna zupa


Wydruk przepisu
Krem z buraka - zupa na jesień
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 1 h
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 1 h
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wyszoruj dokładnie buraki i ugotuj je nieobrane. Gotuj ok. 40-60 minut. Następnie ostudź i skóra z buraków powinna schodzić właściwie sama. To dużo prostsze niż obieranie nieugotowanych buraków.
  2. Na dnie garnka podsmaż na łyżce oleju posiekany czosnek i cebulę. Następnie dolej do garnka ok. 2 l bulionu.
  3. Włóż do garnka z bulionem buraki oraz obrane ziemniaki.
  4. Gotuj całość do miękkości ziemniaków – ok. 25 minut. W między czasie dodaj przyprawy.
  5. Pod koniec gotowania dodaj serek śmietankowy. Zblenduj całość po zdjęciu z kuchenki.
  6. Podawaj z grzankami i jogurtem greckim lub innymi ulubionymi dodatkami.
Pozostałe informacje

Pamiętajcie, ze sami możecie wybrać jakiej gęstości chcecie zjeść zupę. Ja podaję ilość, a nie masę warzyw, dlatego może się zdarzyć tak, że do uzyskania bardzo gęstej zupy będziesz potrzebował większej ilości warzyw lub mniejszej ilości bulionu 😊. Możesz przed blendowaniem odlać lub dolać bulionu/wody, żeby zupa była odpowiednio gęsta lub rzadka.