Kaszowiec, czyli najprostsze ciasto bez pieczenia z kaszy manny
Składniki na dużą blachę 36cm x 24 cm
Porcje Czas przygotowania
40kawałków 20minut
Porcje Czas przygotowania
40kawałków 20minut
Składniki
Ciasto
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
  1. Wlej do garnka 1,5 litra mleka i zacznij gotować. W międzyczasie ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pierwszą warstwę herbatników.
  2. W trakcie gotowania dodaj do mleka cukier waniliowy i erytrol. Kiedy tylko mleko zacznie się gotować stopniowo wsypuj kaszę i mieszaj dokładnie. Zdejmij garnek z kuchenki kiedy masa będzie ugotowana (zacznie „bulgotać”).
  3. Wylej połowę masy z kaszy na herbatniki. Do reszty, która zostanie w garnku dodaj kakao. wmieszaj je dokładnie aż masa zmieni barwę i wylej na ciasto jako drugą warstwę.
  4. Na górę wyłóż kolejną warstwę herbatników. Dociskaj je lekko do gorącej masy tak, żeby przykleiły się do niej i wtedy ciasto nie będzie się rozwarstwiać.
  5. Teraz możesz przygotować polewę. Rozpuść w garnuszku czekoladę, olej i mleko. Gotową polewę rozsmaruj na cieście.
  6. Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na co najmniej 2h.