Fit tarta z kremem jaglanym – bez cukru
Odchudzona krucha tarta z lekkim kremem z kaszy jaglanej i owcami. Idealna na letnie przyjęcie czy do kawy jako deser bez wyrzutów sumienia.
Porcje
10-12kawałków
Porcje
10-12kawałków
Składniki
Ciasto na tartę
Krem
Owoce na górę
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypać mąkę, kakao i erytrytol. Następnie dorzucić pokrojone na kawałeczki zimne masło. Miksować do powstania drobnej kruszonki, a następnie dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto rękami.
  2. Formę do tarty bądź tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć nią rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać na niego obciążenie w postaci ryżu czy grochu*. To ma zapobiec pęcznieniu środka tarty. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu pieczenia zdjąć obciążenie.
  3. W międzyczasie przygotować krem. Przepłukać suchą kaszę raz ciepłą raz zimną wodą po 2 razy i ugotować w szklance wody do wchłonięcia. Ugotowaną kaszę zalać szklanką mleka i gotować na małym ogniu dodając erytrytol. W połowie szklanki mleka rozmieszać budyń śmietankowy i dodać do garnuszka z kaszą. Po zagotowaniu i wchłonięciu znacznej części mleka dodać sok z połówki cytryny i zblendować na gładki krem.
  4. Krem wyłożyć na lekko przestudzoną tartę i na wierzchu ułożyć ulubione owoce. Ostudzoną tartę włożyć do lodówki na co najmniej 2h.
Pozostałe informacje

*ja używam resztek ryżu do paelli, które długo zalegały w szafce, takie obciążenie może być następnie schowane do woreczka i użyte przy następnym pieczeniu kruchej tarty