Zdrowe desery

Fit tarta z kremem jaglanym – bez cukru

W końcu dzielę się moim przepisem na odchudzoną, a przede wszystkim odcukrzoną tartę :). Od kwietnia zdążyłam przygotować ją już z różnymi owocami i trudno powiedzieć, które sprawdzą się najlepiej. Tarty z owocami to typowo letnie wypieki, więc właśnie teraz najlepiej korzystać z tego przepisu. Poza tym są proste w wykonaniu i efektowne. Tak samo jest w przypadku tej!

Obiecuję, że się nie zawiedziecie, bo to ten rodzaj fit ciasta, który nie ustępuje oryginałom. Spód jest mocno czekoladowy, a krem lekki i niesłodki, chociaż ilość słodyczy zależy od tego ile jej dodacie. Ja jak zawsze tym przepisem zachęcam Was jednak do korzystania ze zdrowych zamienników cukru. U mnie ten najczęściej wykorzystywany to erytrytol, a ulubioną bazą kremów i deserów jest z kolei kasza jaglana, którą mamy także i w tym przepisie. Jednak bez obaw, bo nikt nie zorientuje się, że to z niej powstał krem :).

FIT TARTA Z KREMEM JAGLANYM BEZ CUKRU


Wydruk przepisu
Fit tarta z kremem jaglanym - bez cukru
Odchudzona krucha tarta z lekkim kremem z kaszy jaglanej i owcami. Idealna na letnie przyjęcie czy do kawy jako deser bez wyrzutów sumienia.
Porcje
kawałków
Składniki
Ciasto na tartę
Krem
Owoce na górę
Porcje
kawałków
Składniki
Ciasto na tartę
Krem
Owoce na górę
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypać mąkę, kakao i erytrytol. Następnie dorzucić pokrojone na kawałeczki zimne masło. Miksować do powstania drobnej kruszonki, a następnie dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto rękami.
  2. Formę do tarty bądź tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć nią rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać na niego obciążenie w postaci ryżu czy grochu*. To ma zapobiec pęcznieniu środka tarty. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu pieczenia zdjąć obciążenie.
  3. W międzyczasie przygotować krem. Przepłukać suchą kaszę raz ciepłą raz zimną wodą po 2 razy i ugotować w szklance wody do wchłonięcia. Ugotowaną kaszę zalać szklanką mleka i gotować na małym ogniu dodając erytrytol. W połowie szklanki mleka rozmieszać budyń śmietankowy i dodać do garnuszka z kaszą. Po zagotowaniu i wchłonięciu znacznej części mleka dodać sok z połówki cytryny i zblendować na gładki krem.
  4. Krem wyłożyć na lekko przestudzoną tartę i na wierzchu ułożyć ulubione owoce. Ostudzoną tartę włożyć do lodówki na co najmniej 2h.
Pozostałe informacje

*ja używam resztek ryżu do paelli, które długo zalegały w szafce, takie obciążenie może być następnie schowane do woreczka i użyte przy następnym pieczeniu kruchej tarty