Blok czekoladowy

Blok czekoladowy z matchą – oryginalny i prosty w wykonaniu

Dalej eksperymentuję z blokiem czekoladowym i tym razem przygotowałam wersję z zieloną herbatą matcha. Co prawda nawet jej genialne właściwości i bogactwo antyoksydantów nie są w stanie uczynić tego ciasta fit wypiekiem, jednak jej zielony kolor i gorzkawy smak sprawdzają się idealnie wizualnie i jako przełamanie słodyczy.

Ja wykonałam ten blok 2 razy i to przepis do którego będę chciała wracać. Łączy przepyszny smak bloku czekoladowego, który mi kojarzy się błogo z dzieciństwem i wypiekami mamy oraz oryginalny smak zielonej herbaty, którą od zeszłego lata także uwielbiam.

Zachęcam do przetestowania tego przepisu, bo blok czekoladowy to ciasto w kilka minut, które wyjdzie naprawdę każdemu! Przypominam także pierwszy eksperymentalny Blok trójczekoladowy.


Wydruk przepisu
Blok czekoladowy z matchą
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj dwa garnuszki i do każdego włóż połowę masła i wody.
  2. Gdy masło się rozpuści dodaj do każdej masy połowę cukru i cukru waniliowy.
  3. Do jednego garnka dodaj ciemne kakao, do drugiego matchę i wmieszaj dokładnie.
  4. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i ostudź każdą masę.
  5. Do każdej masy dodaj 2 i 1/4 szklanki mleka w proszku dokładnie mieszając, żeby nie było grudek (najlepiej sprawdza się mleko Łaciate).
  6. Pokrusz herbatniki i wmieszaj je do masy w miarę proporcjonalnie rozdzielając je do każdej części.
  7. Wyłóż keksówkę torebką foliową i wykładaj kolejno masy. Najpierw najciemniejszą z kakao, później tę z matchą.
  8. Chłódź w lodówce co najmniej kilka godzin.