Pyszna i zdrowa pasta jajeczna z tuńczykiem
Kilka lat temu, na początku studiów bardzo polubiłam przeróżne smarowidła do chleba. Moim ulubieńcem kupowanym co tydzień były pasty – na zmianę tuńczykowa i łososiowa, ewentualnie jajeczna. Już wtedy byłam świadoma jakie to niezdrowe i z czasem przerażona ich składem ograniczyłam ich spożycie do bardzo sporadycznego. Sama nie wiem dlaczego dopiero w tym miesiącu zdecydowałam się odtworzyć ten smak w domu. Chociaż „odtwarzanie” nie jest tutaj dobrym słowem, bo efekt, który uzyskałam jest o niebo lepszy. Przed Wami przepis na gotową w 5 minut pastę jajeczną z tuńczykiem. Dla mnie każde kanapka ze szczypiorkiem jest bardzo wiosenna i dlatego ta pasta też kojarzy mi się z wiosną. Mam nadzieję, że jutro będzie więcej słońca, a wy będziecie zajadać się na śniadanie tą pyszną pastą :).
Przepis jest tak banalny, że przygotowanie to tylko 2 punkty :).
Pyszna i zdrowa pasta jajeczna z tuńczykiem
Składniki(dla 2 osób na ok. 6 kanapek):
3 jajka ugotowane na twardo
puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
szczypiorek
5 łyżek jogurtu naturalnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
1.Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z tuńczykiem, jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
2. Pasta od razu jest gotowa do jedzenia, podawaj z dobrym pieczywem, nakładając grube warstwy pasty.
Smacznego!
W.