Zupy

Proste i pyszne zupy krem – 3 przepisy

Jak dziwnie przypomnieć sobie czasem, że coś co dzisiaj jest czymś zwykłym, codziennym, jeszcze niedawno było nowością. Takie myśli nasuwają mi się, gdy uświadamiam sobie, że nie ma tygodnia, żebym nie jadła czy gotowała jakiejś zupy krem. Uwielbiam je, natomiast nie mam pojęcia kiedy stały się nieodłącznym elementem moich posiłków. Jem je na obiad, kolację, a incydentalnie wpadły też na śniadanie :). Chciałabym pamiętać co było składnikiem pierwszego kremu, który próbowałam, ale niestety nie mam co do tego pewności. Chyba dopiero na pierwszym roku studiów podczas lunchu w zestawie obiadowym z ciekawością skosztowałam go pierwszy raz. Później coraz częściej kupowałam gotowe zupy krem i niemalże codziennie wybierałam nowy smak w barze w pracy. Cudowne było to odkrywanie. Bawi mnie wspomnienie tego jak to ja sięgałam po blender i miksowałam zupę jako nowicjusz, bojąc się, że będzie to w ogóle niezjadliwe. Pierwszy był krem marchewkowy, do dzisiaj mój ulubiony, który smakował wszystkim od początku. Następnie zaliczyłam wpadkę z kremem brokułowym, który nie smakował nikomu poza mną :). Jadłam już pewnie ze sto różnych rodzajów kremów (uwzględniając to, że krem dyniowy z mlekiem kokosowym to nie to samo co krem dyniowo-pomidorowy :)) i tylko raz ewidentnie mi nie podszedł tak, że nie byłam w stanie go zjeść. Był to krem marchewkowo-pomarańczowy, który kojarzył mi się z sokiem „Kubuś” podgrzanym w mikrofali…dziwne, bo niektórym smakował. Jednak w większości przypadków zachwycam się kremami i są moim ukochanym posiłkiem nawet w lato.

3 ulubione kremy

Poniżej przepisy na 3 banalnie proste i najczęściej gotowane przeze mnie zupy krem. Z racji tego, że mi zup nigdy dość składników w tych przepisach wystarczy nawet na ok. 7 porcji zupy. U nas najczęściej wygląda to tak, że gotuje taki gar na kolację, a potem zabieramy ją na lunch do pracy i wystarcza jeszcze na podwieczorek czy kolację innego dnia :). Polecam takie rozwiązanie. Zupy są pyszne, zdrowe, tanie, a moment w kuchni może nam dać posiłek na kilka dni.

Krem z marchewki

Składniki:

1-1,5 kg marchewki
3 duże ziemniaki
pietruszka
5 ząbków czosnku
cebula
2 l bulionu
50 g śmietankowego serka topionego
łyżka imbiru
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka bazylii
sól i pieprz wedle uznania
olej

do podania: jogurt grecki, natka pietruszki, grzanki pełnoziarniste

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka podsmaż na oleju czosnek i cebulę.
  2. Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone na większą kostkę lub kawałki, bulion i przyprawy, gotuj ok. 40 minut do miękkości marchewki.
  3. Dodaj serek topiony (można dać więcej).
  4. Zupę zblenduj na krem i udekoruj wedle uznania natką pietruszki itp..

Krem z kukurydzy

Składniki:

4 puszki kukurydzy
5 ząbków czosnku
cebula
puszka mleczka kokosowego
1 l bulionu
łyżka imbiru
łyżka kurkumy
pół łyżki ostrej papryki
sól i pieprz wedle uznania

do podania: sok malinowy, popcorn, liście kolendry

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka podsmaż na oleju czosnek i cebulę, po jakiś 2 minutach dodaj kukurydzę i duś kolejne 2 minuty.
  2. Dodaj bulion i przyprawy, gotuj 10 minut.
  3. Dodaj mleko kokosowe i gotuj kolejne 5 minut albo do miękkości kukurydzy.
  4. Zupę zblenduj na krem i udekoruj popcornem i sokiem malinowym oraz innymi składnikami wedle uznania.

 

Krem pomidorowy z kaszą jaglaną

Składniki:

3 puszki pomidorów
200 g kaszy jaglanej
2 l bulionu
cebula
5 ząbków czosnku
łyżka imbiru
łyżka kurkumy
łyżeczka curry
pieprz i sól wedle uznania
2 łyżki oleju

do podania np.: świeża bazylia, grzanki czosnkowe, mozarella

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej na oleju pokrojony czosnek i cebulę, jednocześnie osobno ugotuj kaszę jaglaną.
  2. Do garnka dodaj krojone pomidory, bulion i przyprawy.
  3. Gdy zupa zacznie bulgotać dodaj do niej ugotowaną kaszę i jeszcze chwilę gotuj.
  4. Całość zblenduj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *