Śniadania, Zdrowe desery

Pancakes dyniowe z musem śliwkowym – zdrowe jesienne śniadanie

Dynia jest ostatnio wszędzie. Ja jestem jej ogromną fanką od zeszłego roku, a w tym roku tylko utwierdzam się w tym jak wspaniale można wykorzystać to warzywo. Przyznaję, że mam ochotę wypróbować setki przepisów z dynią na słodko i słono, ale niestety ograniczony czas na eksperymenty w kuchni uniemożliwia mi to. Mimo to mogę nazwać się dyniową maniaczką, bo zupę z dyni jadłam tej jesieni z 20 razy i ciągle mi mało.  Nie wiem czy to kwestia miłości do dyni czy do zup krem w ogólności. Poza różnymi wariantami zupy robiłam tylko dyniowe ciasteczka owsiane, dynię pieczoną, marynowaną dynię w occie i pumpkin spice latte (przepis wkrótce). Myślałam o wykorzystaniu dyni na śniadanie i postanowiłam spróbować placuszków z dodatkiem dyni, lekko modyfikując przepis na omlet marchewkowy, który uwielbiam. W efekcie powstały coś a la domowe pancakes dyniowe.

Najlepiej pasują na śniadanie, ale dla mnie potrawa, która ma w sobie głównie jajka i dynię świetnie sprawdzi się także na obiady i kolacje. Moja siostra, która nie cierpi zupy z dyni zachwycała się tymi placuszkami, a w szczególności ich śliwkowym dodatkiem. Ja po zjedzeniu tak aromatycznego jesiennego śniadania czuję ten posmak cały dzień!

Pancakes dyniowe z musem śliwkowym

Składniki (2 porcje):

Pancakes:

6 jajek
3 łyżki mąki ryżowej
4 ½ łyżki stołowej puree z dyni
1 łyżka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
olej kokosowy do smażenia

Mus śliwkowy:

8 śliwek
łyżka ksylitolu

Przygotowanie:

  1. W miseczce rozmieszaj jajka, mąkę, cynamon i puree z dyni.*
  2. Wylewaj łyżeczką na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym formując okrągłe placuszki. Na dużej patelni mieszczą się 3.
  3. Przykryj patelnię pokrywką i smaż z jednej strony 2-3 minuty, a potem przekręć pancakes i podsmaż z drugiej strony.
  4. W międzyczasie przygotuj mus ze śliwek. Wrzuć pokrojone śliwki do garnuszka i gotuj 5-10 minut do uzyskania konsystencji ze zdjęcia lub innej którą wolisz. Pod koniec gotowania dodaj ksylitol lub miód.

*Puree otrzymasz gotując dynię w wodzie lub piekąc, a następnie blendując do otrzymania gładkiej masy. Warto przygotować jego zapasy wcześniej i na przykład zamrozić porcjami

Zamiast musu ze śliwek możesz użyć po prostu powideł śliwkowych lub posypać placuszki cukrem pudrem

Smacznego!

W.