Kolacje

Zdrowa pizza w 25 minut

Nie zamawiajcie pizzy! Dzisiaj zrobicie ją sami dużo szybciej! I choć trudno w to uwierzyć to naprawdę da się przygotować pizzę na tradycyjnym drożdżowym cieście dużo zdrowiej bez uszczerbku dla smaku 🙂. Mam nadzieję, że poniższy przepis zachwyci Was tak samo jak mnie. Mrożonki i pizza z sieciówek mogą się schować :).

Potrzebujecie zaledwie kilku składników i jakiś 25 minut, żeby cieszyć się najpopularniejszym daniem kuchni włoskiej w domu. Podane proporcje sprawdzą się na jedną pizzę dla 2 osób. Możecie zwiększyć je jeśli chcecie zjeść pizzę w większym gronie albo po to żeby uzyskać grubsze ciasto. W tej wersji jest ono idealnie cienkie 🙂.

Polecam Wam przy okazji przepis na pizzę na kalafiorowym spodzie, która jest równie genialna :).

Zdrowa pizza w 25 minut

Składniki:

Spód:
25 g drożdży
95 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
125 g mąki ryżowej

Sos:
pół słoiczka małego koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
50 ml wody
oregano do smaku
zioła prowansalskie do smaku
sól i pieprz

Dodatki:
włoska szynka
mozarella
rukola

Przygotowanie:

1.Rozkrusz drożdże w miseczce. Dodaj do nich łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłej wody i rozmieszaj. Następnie odłóż na 5 minut i przykryj ściereczką.
2. Po 5 minutach dodaj do masy drożdżowej resztę mąki i resztę wody oraz 2 łyżki oleju. Całość dokładnie wymieszaj lub zblenduj. Masa będzie gęsta i kleista, nie ma potrzeby ugniatania ciasta, wystarczy przelać uzyskaną masę do formy lub naczynia żaroodpornego.
3. Spód zapiekaj przez 15 min w temperaturze 180 stopni.
4. Wyjmij spód z piekarnika, wysmaruj go sosem i ułóż szynkę i ser. Wstaw na ok. 5-7 min, do rozpuszczenia sera.
5. Posyp pizzę rukolą i zajadaj.

Smacznego!

W.