Inspiracje miesiąca

Lipcowe inspiracje #2

„W lipcu upały styczeń mroźny cały” :). U mnie wygląda to raczej tak „lipiec pracowity, oby jesień była na odpoczynek” :). Lipiec za nami, przecieram oczy i nie dowierzam i tak mi jakoś smutno, że za szybko zleciał ten miesiąc, chociaż każdy miesiąc mi tak mija. Może kwiecień i maj były trochę wolniejsze, ale nie jestem pewna. Jednak jak podsumowuje ile się działo to jednak wydaje mi się, że ten lipiec wcale nie mógł być taki krótki :).

Zapraszam na część drugą lipcowych inspiracji z kalafiorowymi pysznościami, ciastem, małą wycieczką, podcastem i fajnymi książkami, które czytam :).

Część pierwszą lipcowych inspiracji znajdziecie tu – Lipcowe inspiracje #1. Tam z kolei pisałam o meksykańskich przepisach na zupę krem z kukurydzy i quesadillę, genialnych sałatkach na lato, filmie, podcaście i książce.


W KUCHNI

Mielone kalafiorowe

Hit z Jadłonomii o którym słyszałam nieraz, a dopiero piękne kalafiory na ryneczku zachęciły mnie do wypróbowania tego dania natychmiast. Jak to zazwyczaj u mnie bywa robiłam je już 2 niedziele z rzędu i mam zamówienie od nieformalnej teściowej, żeby przygotować je na przyszły tydzień na jej imieniny dla osób, które nie jedzą mięsa.  Są ekstra, bardzo aromatyczne dzięki cebulce. Mają też moją ukochaną kaszę jaglaną, więc musiałam je pokochać od pierwszego gryza :). Wykonanie jest proste, więc bardzo polecam.

Steki z kalafiora

Steki okazały się być jeszcze większym sztosem! W lipcu zajadałam się także nimi i już pracuję dla Was nad wpisem z przepisami na pyszne dania z kalafiora. Aż szkoda nie wykorzystać potencjału tego warzywa w przeróżnych ciekawych daniach.

Brzoskwiniowy sernik jaglany

Uwielbiam brzoskwinie, a sernik z brzoskwiniami to chyba letni klasyk. Drzewko brzoskwiniowe po raz kolejny zaskoczyło nas ogromną ilością owoców więc tym bardziej chciałam je wykorzystać. Wykombinowałam jagielnik, który w smaku był lekki i idealny, ale konsystencja warstwy jaglano-brzoskwiniowej wyszła zbyt płynna, więc muszę przepracować proporcję i chętnie podzielę się przepisem na blogu.

Było pyszne! Z lodówki jest sporą konkurencją dla lodów, a powiem Wam, że nawet z nimi wygrywa :).

Mus brzoskwiniowy

Brzoskwiniowy dobrobyt chciałam wykorzystać przerabiając je na dżem. Niestety wyszedł mi bardziej mus czy sos brzoskwiniowy, aczkolwiek i tak cieszy mnie taka forma brzoskwini zamkniętej w słoiku na zimę. Pewnie wykorzystam go do placków i jaglanek :).

Ketchup z cukinii

Zrobienie tego ketchupu planowałam już na początku lata. Niestety jestem uzależniona od dodawania ketchupu do kanapek, a nawet jajecznicy i omletów dlatego zrobienie zdrowszej domowej wersji było dla mnie ważne. Przepis pochodzi z Jadłonomii 🙂 i co tu dodawać moim zdaniem jest wspaniały! Większość słoików pasteryzowałam w piekarniku, więc będę mogła zajadać się tym ketchupem przez cały rok. Planuje jeszcze zrobienie klasycznego ketchupu z pomidorów :).


KSIĄŻKA: Ugotuj swój biznes

Książka o której dowiedziałam się dzięki Agnieszce z bloga tosieoplaca.pl. Od razu wiedziałam, że mi się spodoba, ale nie wiedziałam, że będzie to miłość od pierwszych stron! „Ugotuj swój biznes” opisuje historię przedsiębiorców, którzy spełnili swoje marzenie i odnieśli sukces w branży kulinarnej. Pierwsza historia dotyczy wspaniałej pary, która założyła markę produkującą granolę. Rozwinęli ją swoją mrówczą pracą, wizją i kreatywnością w promowaniu produktu. Książka zawiera kilkanaście takich success stories i każda zakończona jest wnioskami dla przyszłych przedsiębiorców! Genialne!

Planuje wreszcie książkowy wpis, więc napiszę więcej. Stay tuned :).


KSIĄŻKA 2: Cała przyjemność po mojej stronie

Uwielbiam literaturę kobiecą i raz na jakiś czas nachodzi mnie ogromna ochota, żeby przeczytać coś takiego. To już chyba czwarta książka Natalii Sońskiej po którą sięgnęłam. Podziwiam Natalię, że mając tyle lat co ja wydała już tyle książek! Książkę zarezerwowałam w bibliotece w ciemno, wiedząc tylko tyle, że to na pewno kolejna przyjemna książka tej autorki. Okazało się, że tematyka to też coś idealnego na lato tym bardziej dla takiego foodie jak ja! Główna bohaterka książki pracuje w cukierni „Słodka” gdzie z pasją piecze pyszności. Jednak jej życie osobiste układa się kiepsko, ale mam nadzieję, że na kolejnych stronach coś się poprawi w tym zakresie, a pewnie popsuje w pracy :). Jestem ciekawa czym mnie zaskoczysz Natalio :)!


WYCIECZKA: NIEBORÓW

Wszystkie weekendy w lipcu spędziłam poza Warszawą, głównie spędzając czas na remontach i zakupach w domu rodzinnym. Raz udało mi się wyrwać na wycieczkę o oddalonego o jakieś 20 km od mojego domu Nieborowa, gdzie znajduje się Pałac Radziwiłów i ogród. Potrzebowałam chociaż takiego małego relaksu. Byłam tu już w swoim życiu dwa razy, ale ostatni raz chyba z 6 lat temu, a pierwszy jako 5 – letnie dziecko. Chyba sporo się pozmieniało. Pałac jest naprawdę piękny w środku, więc warto tam zajrzeć, a spacer ogrodem to też ogromna przyjemność w taką pogodę. Więcej o Nieborowie i pobliskiej Arkadii znajdziecie tu. W Arkadii byłam raz, też kilka lat temu i myślę, że niebawem będę chciał odwiedzić ją ponownie.

Pałac Radziwiłów z zewnątrz.
Pałac z drugiej strony z widokiem na ogród. W parku spotkaliśmy natomiast 2 łabędzie i kilka brzydkich kaczątek :).
Regały z książkami w takim stylu zachwyciły mnie najbardziej. Jedno pomieszczenie w pałacu to właśnie biblioteka. Na półkach między innymi Kodeks Napoleona czy dzieła Wyspiańskiego i Krasińskiego <3. Wszystkie wnętrza są piękne!

PODCAST: Blissful Bites

Na spacerze w parku Kozłowskiego odkryłam ten genialny podcast!

Blissful Bites jest dziełem wspaniałej i spełnionej kobiety wkręconej w zdrowe odżywianie, branże spożywczą i blogowanie. Tematyka podcastu to właśnie wywiady z innymi inspirującymi osobami, które odniosły sukces blogując, prowadząc biznes online, wydając książki kulinarne czy zakładając własną firmę. Bardzo motywujące, inspirujące i dla mnie hiper ciekawe podobnie jak książka „Ugotuj swój biznes”. Zabawne jest to, że podcast o podobnej tematyce i celu odkryłam tego samego dnia kiedy przyszła do mnie książka :).

Inspiracje z sieci:

Wzięło mnie na psychologiczne artykuły 🙂

Wrażliwość jak zamienić ją na zaletę? – super artykuł, utożsamiam się z wrażliwcami, którzy mają jednak twarde 4 litery :), jeśli wy też to przeczytajcie koniecznie.

7 rzeczy z książki „Esencjalista”, które stosuje w swoim życiu

Bądź własnym szefem i rozwiń swój biznes online

Brak pewności siebie: lustrowanie innych ludzi

Brak pewności siebie: Myślenie o tym co ludzie powiedzą, będą obgadywać


Moje wpisy:

Mega czekoladowy omlet z cukinii

CUKINIOWELOVE – 35 inspiracji na zdrowe dania z cukinii

Malinowe niebo, czyli malinowy budyń jaglany

Lipcowe inspiracje

Brownie z cukinii z lekką pianką i galaretką – idealne ciasto na lato

Rok blogowania – podsumowanie

Jak zaoszczędzić na weselu? 6 sprawdzonych sposobów.