Zdrowe desery

Kulki z kaszy jaglanej z daktylami

Kulki z kaszy jaglanej z daktylami to moje kulki mocy w lżejszej odsłonie. Ich głównych składnikiem jest zdrowa i sycąca kasza jaglana. Choć w sklepach coraz więcej pojawia się tego typu gotowych przekąsek to mi podobnie jak w przypadku zdrowych sklepowych batoników szkoda wydawać 10 zł na małą paczkę czegoś co przygotuję prawdopodobnie za połowę tego w kilkukrotnie większej ilości. Smakowo też zdecydowanie wolę takie kulki.

Biała otoczka z wiórków nadaje im eleganckiego wyglądu, sprawdzą się nawet na świątecznym stole albo jako grudniowa przekąska :). Na świąteczny stół idealnie wpasują się także kokosowe kulki z kaszy jaglanej.

Święta to jednak taki czas kiedy dbanie o zdrową dietę nie może być ważniejsze niż radość świętowania w gronie najbliższych. Nie zachęcam do świątecznego obżarstwa, ale jeżeli miałabym wskazać najlepszy moment na słodkie pyszności to na pewno są to święta :). Najlepiej wybrać sernik czy makowiec zrobiony przez babcię :), dlatego do zrobienia kulek zachęcam Was jeszcze przed świętami :).

Kakaowe kulki z kaszy jaglanej

Składniki (30 – 40 kulek):

200 g kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka
10 daktyli
1/3 szklanki mąki kokosowej
łyżka kakao
łyżka karobu
2 łyżki ksylitolu
wiórki kokosowe do otoczenia

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę jaglaną*.
2. Dodaj mleko, kakao, karob i ksylitol, gotuj aż masa zacznie bulgotać.
3. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę kokosową oraz pokrojone drobno daktyle.
4. Odstaw do wystygnięcia, a najlepiej wstaw na jakiś czas do lodówki.
5. Formuj małe kulki i obtaczaj w wiórkach kokosowych.

*Jak ugotować kaszę jaglaną? Zajrzyj tu.

Smacznego!

W.