Zupy

Krem marchewkowy – prosta i pyszna zupa

Jak dziwnie przypomnieć sobie czasem, że coś co dzisiaj jest czymś zwykłym, codziennym, jeszcze niedawno było nowością. Takie myśli nasuwają mi się, gdy uświadamiam sobie, że nie ma tygodnia, żebym nie jadła czy gotowała jakiejś zupy krem. Uwielbiam je, natomiast nie mam pojęcia kiedy stały się nieodłącznym elementem moich posiłków. Jem je na obiad, kolację, a incydentalnie wpadły też na śniadanie :). Chciałabym pamiętać co było składnikiem pierwszego kremu, który próbowałam, ale niestety nie mam co do tego pewności. Chyba dopiero na pierwszym roku studiów podczas lunchu w zestawie obiadowym z ciekawością skosztowałam go pierwszy raz. Później coraz częściej kupowałam gotowe zupy krem i niemalże codziennie wybierałam nowy smak w barze w pracy. Cudowne było to odkrywanie. Bawi mnie wspomnienie tego jak to ja sięgałam po blender i miksowałam zupę jako nowicjusz, bojąc się, że będzie to w ogóle niezjadliwe. Pierwszy był krem marchewkowy, do dzisiaj mój ulubiony, który smakował wszystkim od początku. Następnie zaliczyłam wpadkę z kremem brokułowym, który nie smakował nikomu poza mną :). Jadłam już pewnie ze sto różnych rodzajów kremów (uwzględniając to, że krem dyniowy z mlekiem kokosowym to nie to samo co krem dyniowo-pomidorowy :)) i tylko raz ewidentnie mi nie podszedł tak, że nie byłam w stanie go zjeść. Był to krem marchewkowo-pomarańczowy, który kojarzył mi się z sokiem „Kubuś” podgrzanym w mikrofali…dziwne, bo niektórym smakował. Jednak w większości przypadków zachwycam się kremami i są moim ukochanym posiłkiem nawet w lato.

Najczęściej gotuję duży garnek zupy na kolację, a potem zabieramy ją na lunch do pracy i wystarcza jeszcze na podwieczorek czy kolację innego dnia :). Polecam takie rozwiązanie. Zupy są pyszne, zdrowe, tanie, a moment w kuchni może nam dać posiłek na kilka dni.

Krem z marchewki

Składniki (5-6 porcji):

1-1,5 kg marchewki
3 duże ziemniaki
pietruszka
5 ząbków czosnku
cebula
2 l bulionu
50 g śmietankowego serka topionego
łyżka imbiru
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka bazylii
sól i pieprz wedle uznania
olej

do podania: jogurt grecki, natka pietruszki, grzanki pełnoziarniste

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka podsmaż na oleju czosnek i cebulę.
  2. Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone na większą kostkę lub kawałki, bulion i przyprawy, gotuj ok. 40 minut do miękkości marchewki.
  3. Dodaj serek topiony (można dać więcej).
  4. Zupę zblenduj na krem i udekoruj wedle uznania natką pietruszki itp.

Smacznego!

W.

 

 

1 thought on “Krem marchewkowy – prosta i pyszna zupa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *