Kolacje, Lunche/obiady

Kotlety z kaszy jaglanej w 3 odsłonach – pyszny lunch

Kotlety z kaszy jaglanej to kolejna okazja do włączenia do diety większej ilości kaszy jaglanej :). Wcześniej przygotowywałam je, aby zjeść wegetariańskiego burgera z takim kotletem, a później odkryłam, że równie dobrze smakują bez bułki, a z dodatkiem warzyw. To zdrowe, sycące i ciekawe danie idealne na pyszny lunch. Chcę przedstawić Wam 3 propozycje smakowe, ale prawda jest taka, że możecie dodać do kaszy to na co macie ochotę i zapiec w formie kotlecików.

Kotleciki jaglane z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Te kotleciki po raz pierwszy przygotował mi P. Sam wpadł na to genialnie proste połączenie składników i ja odtworzyłam je już kilka razy. Uważam, że smak jest na tyle ciekawy, ze takie danie można wykorzystać nie tylko w lunchboxie, ale także jako danie na spotkanie ze znajomymi czy imprezę. Sama zamierzam zrobić je niebawem dla rodziny i zobaczyć czy im też będą smakować tak samo jak mi.

Składniki:

100g kaszy jaglanej
pół słoiczka suszonych pomidorów i trzy łyżki zalewy
świeża natka pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól i czarny pieprz

Kotleciki jaglane ze szpinakiem i cebulą

Przy tych kotlecikach połączenie smakowe jest tak banalne. Założę się, że każdy ma w domu potrzebne składniki i nawet nie podejrzewał, że może stworzyć taki fajny, „inny” obiad.

Składniki:

100g kaszy jaglanej
pół paczki szpinaku świeżego lub mrożonego
cebula
20 g startego żółtego sera
1 łyżeczka bazylii
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
sól i czarny pieprz

Kotleciki jaglane z tuńczykiem

Ostatnia propozycja to rybne kotleciki jaglane. Przy tych proporcjach smak tuńczyka jest bardzo intensywny, ale mi taka odmiana odpowiada, bo w dwóch poprzednich żaden ze składników aż tak nie dominuje. Myślę, że do tej wersji będę wracać często. Niejednokrotnie jedliśmy na lunch kaszę jaglaną z tuńczykiem i warzywami, więc tutaj smak jest podobny.

Składniki:

100g kaszy jaglanej
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
świeży szczypiorek
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól i czarny pieprz

Jak zrobić? To proste!

Przygotowanie wszystkich rodzajów kotlecików wygląda identycznie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki :). Poniżej rozpiska w punktach.

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę jaglaną.
2. W międzyczasie przygotuj w miseczce pozostałe składniki dla danego rodzaju kotlecików.
3. Dodaj ostudzoną kaszę i wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Formuj kotleciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania chrupiącej skórki.

Propozycja podania na zdjęciu. Moim zdaniem wystarczą warzywa i dobry sos pomidorowy np. ten, który dodaje do pizzy albo sos curry z tego przepisu :).

Smacznego!

W.

1 thought on “Kotlety z kaszy jaglanej w 3 odsłonach – pyszny lunch

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *