Śniadania

Gofry jaglane – bezglutenowe rozpustne śniadanie

W zeszłe lato po raz pierwszy po kilkuletniej przerwie zjadłam gofra na mieście – konkretnie na Bulwarach Wiślanych w Warszawie. Wcześniej unikałam gofrów ze względu na bitą śmietanę i puste kalorie, a z drugiej strony same gofry bez dodatków mnie nie kręciły. Gofr na Bulwarach podawany był natomiast z eko-bitą śmietanką i owocami, skusiłam się i zachwyciłam :). Później długo wyszukiwałam jakiejś nęcącej wersji gofrów na mazurach, miało być coś ciekawego, ale znowu bez bitej śmietany – wtedy  w Olsztynie wynalazłam gofra z wiśniami i to był kolejny strzał w dziesiątkę. Ostatni gofr z zeszłego roku to gofr wytrawny z jajkiem zjedzony w Sklepie z Goframi w Warszawie. Tegoroczną przygodę z goframi zaczynam natomiast od domowych gofrów jaglanych . Myślę, że historia gofrów, które zjem w tym roku będzie dużo dłuższa i nie będę jej tutaj szczegółowo opisywać :P. No chyba, że wszystkie gofry będą takim hitem jak te jaglane. Oczywiście pewnie wiele osób ma już swoje sprawdzone przepisy, ja jestem nowicjuszem, któremu udało się za pierwszym razem i od razu chciałam zapisać ten przepis, żeby z niego korzystać w przyszłości. Myślę, że dla innych może on być przydatny, bo moje gofry jaglane to gofry bezglutenowe .

Niedzielne śniadanie idealne :)! Jeśli macie gofrownicę to wypróbujcie koniecznie, a jeśli nie to naprawdę warto zastanowić się nad jej zakupem. Ja korzystałam z gofrownicy mojej współlokatorki, ale na pewno niebawem zdecyduję się na własną, może tradycyjną a nie serduszkową :).

Dodatki, które wykorzystałam to serek Danio śmietankowy, banan, brzoskwinie w syropie i mrożone jagody.

Gofry jaglane

Składniki (2 porcje):

100 g mąki jaglanej
100 g zmielonych płatków jaglanych*
2 jajka
szklanka mleka
łyżka ksylitolu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej kokosowy lub inny tłuszcz do wysmarowania gofrownicy

do dekoracji np. serek śmietankowy, domowa konfitura, owoce, bita śmietana, krem czekoladowy

Przygotowanie:

  1. Zblenduj wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję jak jogurt.
  2. Włącz gofrownicę i nagrzaną wysmaruj olejem kokosowym.
  3. Wylej masę i zapiekaj ok. 5 minut lub do zarumienienia.
  4. Gotowe! Podawaj z ulubionymi dodatkami.

*tak naprawdę można zmielić 200 g płatków jaglanych albo użyć 2oo g mąki jaglanej

Pierwsze śniadanie na balkonie :). Słoneczna wiosno trwaj!

Smacznego.

W.