Ciasto z cukinii

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, tak samo jak trend na ciasta z warzywnymi dodatkami. Ja postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na chlebek bananowy z książki Anny Lewandowskiej i w ten sposób powstało pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto z cukinii. Robi się je dosłownie w 5-10 min, później wystarczy upiec. Co najlepsze cukinia w ogóle nie jest wyczuwalna, co czyni to ciasto wręcz idealnym zamiennikiem tradycyjnych murzynków czy brownie naładowanych cukrem, tłuszczem i kaloriami. Tutaj jedynym słodzidłem jest łyżka miodu :).

Ciasto z cukinii

Składniki:

2 banany
300 g cukinii
łyżka miodu
4 jajka
100 g mąki kokosowej
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1.Rozgnieć banana, zetrzyj cukinię, dodaj miód i jajka. Całość zblenduj.
2.Następnie dodaj resztę dodatków, czyli mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę, kakao, olej kokosowy i pokrojoną czekoladę.
3. I już! Teraz przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40-45 min. w 180 stopniach.

Smacznego!