Kolacje, Lunche/obiady, Śniadania

3 nowe ulubione przepisy z dynią – pizza, naleśniki i sałatka

Ledwo zaczęła się astronomiczna jesień, a w mojej kuchni zapanowało już dyniowe szaleństwo. Teraz nie wyobrażam sobie tygodnia bez dania z dynią i to u mnie jesienna norma od co najmniej 2 lat. Najwięcej dyniowych inspiracji zebrałam w tym wpisie:

DYNIOWELOVE – 100 przepisów na dynię

Dzisiaj chcę jednak podzielić się swoimi najświeższymi hitami z dynią w roli głównej, które jadłam już kilka razy w tym sezonie. Te potrawy nie zostały ujęte w zeszłorocznym wpisie, bo odkryłam je niedawno i stwierdziłam, że te przepisy także muszę gdzieś zarchiwizować, a najlepiej zrobić to dzieląc się nimi na blogu. Wiem, że nie jestem odosobniona w moim dyniowym szaleństwie, ale jeśli jeszcze nie przygotowywaliście niczego z dynią to uprzedzę, że dzisiajesze przepisy, choć brzmią poważnie, są banalnie proste w przygotowaniu. Zacznę od prawdziwej podstawy czyli od tego w jakiej formie dodaję dynię do dań.

Jak przygotować puree z dyni? (potrzebne do przepisu na pizze i naleśniki)

Najprostszy sposób na dyniowe puree? Rozkrajam dynię na pół lub jeśli jest bardzo duża na mniejsze kawałki, wydrążam miąższ z pestkami i bez obierania wkładam do nagrzanego piekarnika na 30-40 min. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości i grubości dyni oraz także od jej odmiany i wieku. Czasami młodsza dynia jest bardziej miękka i piecze się szybciej. Polecam sprawdzić po ok. 30 minutach czy dynia jest już miękka. Jeśli tak to wyjmuję ją z piekarnika do wystudzenia. Kiedy dynia ostygnie z łatwością wydrążam ją ze skórki nawet łyżką. Całość zajmuje więc tylko kilka minut. Następnie wystarczy zblendować dynię i gotowe! Mam dyniowe puree, które trzymam w lodówce nawet tydzień i dodaję do różnych dań takich jak pizza, naleśniki, jaglanka, ciasta itd. W żaden sposób nie przyprawiam puree, bo używam go zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań, dlatego robię to dopiero dodając puree do konkretnej potrawy.

Warto korzystać z dyni w sezonie i polecam korzystać z niej na maksa przygotowując właśnie dyniowe puree :).

Jak przygotować pieczoną dynię? (potrzebna do sałatki)

Pieczoną dynię w kostce przygotowuje się podobnie. Dochodzi tylko etap krojenia i przyprawiania. Znowu rozkrajam dynię na części, wydrążam pestki i obieram ze skórki, co bywa nieco trudniejsze kiedy dynia jest twarda (dlatego pieczenie dyni w skórce na puree jest takie super!). Obraną dynię kroję na większą kostkę i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia. Teraz pole do popisu mają przyprawy, ponieważ dynia bez przypraw nie smakuje porywająco. To czym doprawisz dynię zależy od Ciebie. Ja najczęściej stawiam na odrobinę soli himalajskiej, pieprz, pieprz ziołowy i słodką paprykę. W zależności od tego jakie przyprawy pasują do dania dodaję też często zioła prowansalskie, czosnek, chilli albo curry.

Pizza na dyniowym spodzie

Pizza na spodzie dyniowym to tak naprawdę najstarsze odkrycie, bo już zeszłoroczne, ale to w tym sezonie jem ją bardzo często. Wprawiłam się w szybkim przygotowywaniu tej pizzy według przepisu, który zamieściłam w Fit Pizza Book’u. Tutaj podaję go w nieco uproszczonej wersji. Uwielbiam tą pizzę z trzech powodów: po pierwsze jest naprawdę bardzo szybka w przygotowaniu – wszystko mieszamy łyżką w misce, nie ma potrzeby zagniatania czy wałkowania ciasta, po drugie jest dużo zdrowsza i bardziej sycąca od tradycyjnej pizzy na pszennym cieście, po trzecie smakuje naprawdę dobrze i nie rozwala się. Oto przepis, który koniecznie musicie wypróbować tej jesieni:

Pizza na dyniowym spodzie

Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej
1/3 paczki drożdży
50 ml wody
5 łyżek puree dyniowego
szczypta soli

sos pomidorowy: 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka miodu, 75 ml wody, oregano, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży dodaję 3 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłej wody. Mieszam całość do rozpuszczenia drożdży i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut przykrywając miseczkę ściereczką. Następnie dodaję do rozczynu drożdżowego pozostałe składniki i mieszam do połączenia łyżką. Ciasto wykładam na prostokątną lub okrągłą blaszkę rozgniatając je łyżką lub dłońmi. Piekę ok. 15 min. bez dodatków w tem. 160 stopni, a następnie rozsmarowuję na pizzy sos i wykładam ulubione dodatki zaczynając od sera.

Naleśniki dyniowe

Kto by pomyślał, że zwyczajne naleśniki po dodaniu puree dyniowego będą smakować jeszcze lepiej? Ja bym na to nie wpadła gdybym nie spróbowała. Dodałam je tylko w celu uzdrowienia klasycznego przepisu, bo jednocześnie zrezygnowałam też z dodawania oleju. Naleśniki wyszły bardziej miękkie, delikatne i puszyste. Naprawdę smakują jeszcze lepiej. Uwielbiam też ich pomarańczowy kolor :). Jeśli zdecydujecie się zrobić puree i będziecie też mieli w planach naleśniki to skorzystajcie z tego przepisu,a, mam ogromną nadzieję, że potwierdzicie to co napisałam.

Naleśniki dyniowe

Składniki (8-10 sztuk):

1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
3 czubate łyżki puree dyniowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksuję i wylewam na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Smażę na małym ogniu dość cienkie naleśniki i obracam kiedy wierzchnia powłoka będzie lekko ścięta.

Co do patelni to naprawdę warto zaopatrzyć się w taką, która nie wymaga natłuszczania – polecam Wam np. moją patelnię.

Jeśli chodzi o dodatki do naleśników to jesienią zdecydowanie królują u mnie śliwki lub jabłka na ciepło.

Sałatka z pieczoną dynią

Kiedy na dworze robi się chłodniej to chętniej sięgam po sałatki z jakimś ciepłym akcentem np. z kaszą, kurczakiem, makaronem na ciepło albo pieczonymi warzywami – burakiem czy właśnie dynią. Takie sałatki są dużo bardziej sycące! Jeśli chodzi o sałatki to zazwyczaj na moim talerzu ląduje to co mam pod ręką, a jeszcze częściej to czemu grozi szybkie zepsucie. Moje decyzje typu jaki ser wybrać – czy mozarellę czy parmezan często są podejmowane w ten sposób. Tym razem ze składników, które miałam w lodówce zrobiłam sałatkę, którą bardzo chętnie będę powtarzać.

Sałatka z pieczoną dynią i kaszą gryczaną

Składniki (2 porcje):

100g kaszy gryczanej
pieczona dynia doprawiona solą, pieprzem papryką i ziołami
rukola
ser feta
suszone pomidory

dressing: 5 łyżeczek musztardy, 3 łyżeczki miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny

(celowo nie podaję dokładnych ilości składników i pozostawiam wolną rękę czego dodać więcej lub mniej)

Przygotowanie:

Kroję dynię w kostkę i piekę ja obsypaną przyprawami do miękkości ok. 20-30 minut. W tym czasie gotuję kaszę gryczaną i przygotowuję dressing. Łączę wszystkie składniki kiedy kasza i dynia są ciepłe i polewam dressingiem.

_______________

Dynia jest tak wszechstronnym warzywem, że chyba nie znudzi mi się nigdy. Mam nadzieję, że Wasz tez skuszą moje przepisy :).