Inspiracje, Zdrowe desery

12 zdrowych deserów na jesień, które polecają blogerki

Czy nam się to podoba czy nie jesień rozgościła się już na dobre. Zamiast narzekać na kapryśną pogodę zdecydowanie wolę skupiać się na zaletach tej pory roku. Moim zdaniem to najlepszy czas. Mogę być nieobiektywna tylko dlatego, że mam urodziny pierwszego dnia jesieni. Jednak nawet kiedy urodziny idą już w niepamięć w październiku i listopadzie to uważam, że jesień po prostu mi służy :).

Mam więcej energii, motywacji, potrzeby organizacji. Chętniej ćwiczę, pracuję, jestem bardziej kreatywna. Wiem jednak, że sporo osób ma problem z tą „pochmurną i szarą jesienią, która zmusza do siedzenia w domu”. Z ciekawości zapytałam 12 znanych blogerek o to czy lubią jesień i jakie są ich ulubione zdrowe jesienne przepisy na słodkości :). Efekt jest taki, że mam dla Was 12 genialnych, sprawdzonych przepisów, które osłodzą Wam jesienne dni i mogę przedstawić kilka kobiet, które jak ja kochają jesienny czas 🍂. Część z nich woli jednak lato ☀. Ciekawi o kim mowa? Zapraszam!


Wegańskie ciasto bananowe

Kinga z zaparzeciherbatę.pl wskazała na właśnie ten przepis. Jej blog to chyba najbardziej jesienne miejsce w sieci – przytulne, nostalgiczne, nastrojowe, pełne dobrych książek, seriali, herbaty i czasami zdrowych słodkości :).

„Pamiętam, jak w dzieciństwie spędzałam jesienne dni u mojej Babci, w domu ogrzewanym piecem kaflowym w kolorze żółtych liści. Chyba od tamtego czasu jesień kojarzy mi się właśnie ze słodyczą — zawsze tam podjadałam jakieś babcine pyszności. Teraz sama coś pichcę i staram się wybierać jak najwięcej wegańskich przepisów. Uwielbiam to ciasto bananowe! Jest wilgotne, odpowiednio słodkie, świetnie smakuje posmarowane masłem orzechowym. Trochę modyfikuję przepis i zamiast cukru daję ksylitol, a ciasto posypuję mrożonymi owocami przypominającymi o lecie. Używam mąki pełnoziarnistej, przez co ciasto wydaje mi się jeszcze bardziej pasować do jesiennej herbaty”.


Pralinki cynamonowe z jagodami goji

Maria na blogu wincentyna.pl pisze o holistycznym podejściu do życia. Inspiruje pysznymi daniami kuchni wegańskiej, witariańskiej i przepisami idealnymi na post dr Dąbrowskiej. Na jesienny uśmiech poleca pralinki :).

„Kiedyś nie znosiłam jesieni. Czułam że kończy się piękne upalne lato, na które znów trzeba będzie czekać wiele miesięcy. Jednak od paru lat cieszę się z początków jesieni, lubię spacery w chłodne dni i wieczorne gotowanie. Ta pora roku ma swoje plusy – kolorowe liście na drzewach, sezonowe owoce i warzywa… Poza tym myślę że jeśli jesteśmy szczęśliwi sami ze sobą, pogoda nie ma wielkiego znaczenia dla naszego samopoczucia.

Ostatnio uwielbiam pralinki cynamonowe z jagodami goji. Jeśli chcę zjeść coś słodkiego na szybko, sięgam po zdrowe pralinki z orzechów i suszonych owoców. Nie kupuję często gotowych słodyczy, bo przygotowanie takich pralinek zajmuje dosłownie chwilę – ratuję się nimi kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Na jesień pasują idealnie!”


Koktajl czekoladowy

Joasia z bloga joannaglogaza.com pisze sporo o upraszczaniu i optymalizacji w duchu slow life. Przepis, który poleca na pewno pomoże Wam zaoszczędzić sporo czasu, a da tyle samo satysfakcji :).

„Jesień jak najbardziej lubię, mam wtedy mnóstwo energii do działania i czuję się tak jak wtedy, kiedy kupowało się do szkoły nowe zeszyty, ołówki, bloki papieru kolorowego i plastelinę. A mój ulubiony przepis na zdrową, słodką przekąskę, to ten na koktajl czekoladowy. Jeśli mamy dojrzałego banana, to niczym go nawet nie trzeba dosładzać!”


Zdrowe ciasto ze śliwkami

Marta z bloga codzienniefit.pl poleca coś zdrowego, a jednocześnie bardzo podobnego do klasycznego jesiennego ciacha, które jadamy u mam i babć. Taka równowaga czyni ją trenerką idealną!

„Jesień to moja ULUBIONA pora roku! Wtedy odzyskuję siły, energię, mam mnóstwo motywacji i chce mi się działać. Z jakiegoś powodu to właśnie jesień mnie inspiruje najbardziej, zwłaszcza do tworzenia rzeczy. No i najważniejszy jesienny zestaw: herbata, koc, moja Niteczka (kot) i zdrowa wersja kruchego ciasta śliwkowego. Można je także zrobić w formie jabłecznika. Problem jest tylko jeden – zdecydowanie zbyt szybko znika i trzeba dorabiać kolejną partię. Ale za to wyśmienicie pasuje do herbaty i po prostu je uwielbiam. :).”


Jabłkowa drożdżówka z karmelizowanymi orzechami

Gosia tworzy nieziemskie wegańskie dania na swoim blogu rabarbarowo.pl. Każde jej zdjęcie i nowy przepis są tak kuszące, że od razu robię się głodna i nie inaczej jest w przypadku tego boskiego ciasta. Patrząc na zdjęcie czuję zapach tej drożdżówki!

Zawsze staram się szukać pozytywów i jesień to dla mnie jabłeczna pora roku! Zdecydowanie najbardziej lubię jabłka właśnie teraz. Przegryzać do śniadania albo przemycać w domowych słodkościach takich jak ta Jabłkowa Drożdżówka z Karmelizowanymi Orzechami. Nie bójcie się, bo jest zupełnie legalna, pomimo tego że idealnie słodka! Kiedy słyszę krople deszcze uderzające w okno i świszczący wiatr to wiem, że to idealna pora na pieczenie. Wieczorami zakładam już grube skarpety, sweter i nastawienie piekarnika to po prostu naturalna kolei rzeczy. Zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego kojarzy mi się z ciepłym, przytulnym wieczorem na kanapie. Można się na chwilę zatrzymać i nawet polubić tę jesień, bo koniec końców lada chwila będzie jeszcze zimniej


Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru

Olga pisze bloga o zdrowym stylu życia i naturalnej pielęgnacji makehappyday.pl. Jest też mamą boskiej dwójki i przyrządza wspaniałe ciasta w sam raz na rodzinną niedzielę czy każdy inny dzień. To ciasto marchewkowe to jest to czego wszyscy chcemy jesienią!

„Z moją sympatią do jesieni bywa różnie. Bo chociaż tak jak wszyscy kocham jesienne wieczory pod kocem, barwne liście na drzewach, ostatnie promienie ciepłego słońca, puchate swetry i całą tą jesienną przytulność, to padający bez przerwy deszcz potrafi mi ten jesienny czar i urok odebrać. Staram się jednak czerpać z tej pory roku ile tylko się da, chodzę na grzyby i długie spacery, stawiam wrzosy na tarasie, a w mojej kuchni króluje dynia.

Wypiekiem, który chciałabym Wam dzisiaj polecić jest ciasto marchewkowe na bazie zmielonych płatków owsianych, bez dodatku mąki pszennej, białego cukru i masła. Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający, chociaż nie obędzie się bez obrania marchewki i jabłka, zmielenia płatków owsianych i migdałowych, rozpuszczenia oleju kokosowego. Te wszystkie czynności i cały proces przygotowania ciasta nie zajmują jednak więcej niż pół godziny. Później trzeba jeszcze poczekać, aż ciasto się upiecze i można się zajadać. Życzę smacznego!”


Szarlotka

Justyna to autorka najbardziej uszczęśliwiającego bloga w sieci – happyholic.pl. Nic dziwnego, że wybrała ciasto, które uszczęśliwia każdego od najmłodszych lat. Szarlotce się nie odmawia :). Polecam wcinać czytając o 1000 inspiracji na poprawę samopoczucia przygotowanych przez Justynę tu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 :).

„W ostatnich miesiącach zmieniłam swój styl odżywiania o 180 stopni, oczywiście w zdrowym kierunku. Jak nietrudno się domyślić, nieczęsto pozwalam sobie na słodkie grzeszki. Jednak gdy już decyduję się na zjedzenie deseru, przymykam oko na swoje codzienne zasady i najchętniej stawiam na ukochane smaki z dzieciństwa, z przepyszną i niezastąpioną szarlotką na czele. Mój ukochany, wielokrotnie powtarzany przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Ta szarlotka jest po prostu obłędna. Tak, tak, ma w sobie cukier, zwykłą pszenną mąkę, więc zdecydowanie nie jest to zdrowy, fit deser. Ale jest przepyszny i wprowadza w cudowny, jesienny stan komfortu, który w tej chłodniejszej porze roku jest nam tak potrzebny!”


Wegańskie super czekoladowe brownie z fasoli

Patrycja prowadzi bloga pattie.pl i pisze tam o życiu w nurcie slow life, co dla niej wyraża się poprzez weganizm i minimalizm. Jesienne polecenie deseru jest bardzo kuszące – proste i zdrowe!

 
„Uwielbiam jesień! Za kolory na drzewach, za spadające kasztany, za dywany z liści i za dłuższe wieczory z książką i herbatą. Po za tym, to ta pora roku, w której obchodzę urodziny, więc jak mogłoby być inaczej? ;) 
Trudno jest wybrać tylko jeden jesienny deser. Spośród wszystkich pyszności świata, wybieram wegańskie superczekoladowe brownie z fasoli. Omnononom :)”

Pieczone jabłka faszerowane bakaliami

Agnieszka lifemanagerka.pl jest miłośniczką kuchni roślinnej i prostego gotowania. Jej jesienny przepis kusi właśnie świeżością, zdrową słodyczą i prostotą! Ja zrobię go na pewno :).

„Pewnie nie będę oryginalna, ale jesień zdecydowanie pachnie dla mnie jabłkami i cynamonem. Duet ten świetnie łączy się z masłem orzechowym i bakaliami, a na ciepło to już prawdziwa poezja smaku! Pieczone, faszerowane jabłka to dla mnie nie tylko sposób na deser (nawet dla niespodziewanych gości), ale i fajna alternatywa dla owsianki, czy też sposób na kolację.”


Fit ciasto jaglane z powidłami

Agata z bloga przepis.nasukces.pl to mistrzyni zdrowych wypieków. Nie wiem jak ona to robi, ale nie dość, że wszystko jest bez cukru i pięknie wygląda to naprawdę ta osóbka potrafi z kilku składników wyczarować cudowny przepis.

Kocham jesień. Kocham ją za to, że mogę wskoczyć w ulubiony dres, przykryć się po same uszy kocem i włożyć nos w ulubioną książkę. Kocham, za zaciąganie rękawów na całe dłonie i chwytanie kubka z ciepłą herbatą. Kocham za szeleszczące  pod nogami liście podczas drogi do pracy. I kocham za ciasto z powidłami.

Kojarzy mi się niesamowicie mocno z tą złoto-brązową aurą za oknem. Ponieważ można zamiast powideł zrobić mus jabłkowy,  do kaszy dodać kakao i popijając ciepłym kokosowym mlekiem można poczuć tę magię!”


Ciasto dyniowe z krówkami

Justyna, której przepisy znajdziecie pod adresem justdeliciousx.pl podzieliła się swoim oryginalnym przepisem, który do teraz wykonało już sporo osób. Justyna słynie z ciekawych połączeń smakowych i zdrowszych wersji wielu potraw i deserów. Potrafiła odchudzić nawet krówki :).

„Zdecydowanie wolę słońce, plaże i jestem zmarźlakiem, ale widoki pięknych kolorowych liści jesienią to również coś co uwielbiam. Lubię jesień za Halloween, czekam na niego cały rok jak i na to by codziennie jeść dynię!
 
Mój ulubiony deser na jesień to zdecydowanie ciasto dyniowe z krówkami, które niedawno stało się hitem mojego bloga. :)”

Owsianka z pieczoną dynią

Justyna z owsiana.pl jest mistrzynią nie tylko w kuchni, ale też na siłowni. Jeśli chcecie mieć tyle energii co ona już od samego rana to wypróbujcie ten jesienny przepis :).

„Moją ulubioną porą roku jest lato. Kocham wysokie temperatury i nigdy nie narzekam na gorąco. Zawsze mi smutno, kiedy liście na drzewach zmieniają kolor i trudno jest mi się pogodzić z nadejściem zimnych i ciemnych poranków. Z jesienią radzę sobie pijąc gorącą herbatę i czytając książki. Jednym z plusów jesieni jest sezon na dynię, którą mogę dodawać do każdego posiłku. Moim ulubionym przepisem na jesienne śniadanie jest owsianka z pieczoną dynią hokkaido. Potrafi poprawić rano humor i pozytywnie nastawić do pokonywania wyzwań nowego dnia.

 


Bardzo dziękuję dziewczynom za udział w moim wpisie, będzie mi miło jeśli będziecie udostępniać go na swoich profilach i przede wszystkim korzystać z zebranych inspiracji :).