Zupy

Krem z kukurydzy z popcornem i sokiem malinowym

Ulubiona zupa krem mojego narzeczonego :). Jeśli dla kogoś to nie wystarczająca recenzja to będę zachęcać do jej wypróbowania innymi argumentami. Aczkolwiek argument – „ta zupa krem naprawdę smakuje mężczyznom” uważam za mocny, bo nie zawsze łatwo przekonać ich do takich wynalazków :).

Kremem kukurydzianym z tymi zaskakującymi dodatkami zachwyciliśmy się w gdyńskiej knajpce Taco. Postanowiłam odtworzyć ją dopiero jakiś czas później przy okazji spotkania ze znajomymi. Następnie wykonywałam ją wielokrotnie przede wszystkim na jakieś imprezy ze względu na oryginalność i fakt, że kuchnia meksykańska cieszy się dużą popularnością i sympatią w Polsce :). Ja uwielbiam w tej zupie egzotyczną nutę mleka kokosowego i słodycz soku malinowego. Zachęcam do wypróbowania i zaskoczenia swoich gości taką pyszną zupą :).

Krem z kukurydzy

Składniki:

4 puszki kukurydzy
5 ząbków czosnku
cebula
puszka mleczka kokosowego
1 l bulionu
łyżka imbiru
łyżka kurkumy
pół łyżki ostrej papryki
sól i pieprz wedle uznania

do podania: sok malinowy, popcorn, liście kolendry

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka podsmaż na oleju czosnek i cebulę, po jakiś 2 minutach dodaj kukurydzę i duś kolejne 2 minuty.
  2. Dodaj bulion i przyprawy, gotuj 10 minut.
  3. Dodaj mleko kokosowe i gotuj kolejne 5 minut albo do miękkości kukurydzy.
  4. Zupę zblenduj na krem i udekoruj popcornem i sokiem malinowym oraz innymi składnikami wedle uznania.

Smacznego!

W.