Kolacje, Śniadania

10 bezmięsnych pasztetów – najlepsze przepisy

Na każde święta robię coś na słodko (pewniaki to kaszowiec i blok czekoladowy), a od kilku lat zawsze przygotowuję też bezmięsne pasztety z warzyw i kasz. Pamiętam jak zrobiłam swój pierwszy taki pasztet ze 3 lata temu właśnie na Wielkanoc i jak bardzo bałam się czy coś z tego będzie. W końcu pasztet to takie „skomplikowane” danie – właśnie tak myślałam, a okazuje się, że nie ma nic prostszego i smaczniejszego! Jeśli uwielbiacie pieczone warzywa to taki pasztet również będzie dla Was pyszny. Teraz robię pasztety warzywne bardzo często i przetestowałam już sporo przepisów. Najczęściej jednak improwizuję z dodatkami i przyprawami i każdy pasztet jest nieco inny. Mimo to mam swoich ulubieńców, których koniecznie chcę Wam polecić na najbliższe święta. Sama zrobię co najmniej 2 pasztety, tylko nadal nie mogę zdecydować które :). Jak zawsze podzielę się z rodziną, teściami i sporo wszamię sama, bo kasza, warzywa i przyprawy zapieczone w takiej formie to po prostu mój comfort food :). W święta kiedy pościmy dużo łatwiej namówić też na takie wegetariańskie wynalazki mięsożerców, więc mam nadzieję, że się skusicie, żeby wykorzystać moje TOP 10 bezmięsnych pasztetów.

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw

https://www.kwestiasmaku.com

Kasza gryczana i pieczone warzywa korzenne oraz pieczarki to dla mnie ekstra połączenie smaków. To właśnie ten pasztet wykonałam po raz pierwszy. Sama byłam zdziwiona, że wyszedł tak smakowicie i od razu podesłałam go do przetestowania w rodzinie. Zebrał pozytywne recenzje, więc zachęciłam się, żeby próbować kolejnych smaków.

Pasztet soczewicowy ze śliwką

http://www.jadlonomia.com

Uwielbiam ten pasztet za słodko-wytrawny smak. Dla mnie suszona śliwka sprawdza się i w deserach i w daniach na słono. Pasztet soczewicowy ze śliwką robiłam już kilka razy, bo poza smakiem, wygląda i kojarzy się świątecznie. Składniki mnożę razy 1,5 lub razy 2, bo lubię kiedy pasztet jest wyższy. Myślę, że ten pasztet ma szansę skraść każde podniebienie!

Pasztet z selera

https://fashionelka.pl/

Pasztet z selera, który w składzie ma także pieczarki jest moim zdaniem bardzo aromatyczny i po prostu przepyszny!

Idealny pasztet z białej fasoli

http://www.jadlonomia.com

Ten pasztet ma idealną konsystencję bardzo podobną do tradycyjnego pasztetu, bo jest bardzo kremowy. Uważam, że mógłby wygrać starcie ze swoim mięsnym konkurentem!

Pieczeń z jajkiem wegetariańska

Długo zbierałam się do zrobienia wegetariańskiej wersji pieczeni rzymskiej z jajkiem, bo muszę przyznać, że tę mięsną uwielbiam i zajadam się nią w święta wielkanocne u kuzynki z ogromną przyjemnością. Na ostatnie Boże Narodzenie w końcu ją wykonałam korzystając właśnie z tego przepisu i byłam bardzo zadowolona z efektu :).

Pasztet z cukinii

http://agnieszkamaciag.pl

Na Wielkanocnym stole przyda się jeszcze więcej zieleni i może szybciej uda się przywołać wiosnę. Ten pasztet obudzi w Was chęć na wiosenne i letnie smaki, jest wspaniały i pięknie się prezentuje!

Pasztet warzywny z kaszy jaglanej i marchewki

To mój osobisty ulubieniec i przepis znajdziecie na moim blogu. Uwielbiam ten pasztet – połączenie kaszy jaglanej i marchewki. Przygotowuję go najczęściej na co dzień, więc już prawie zapomniałam, że może być także doskonałym pasztetem świątecznym :). Bardzo często zaglądacie do tego przepisu i mam nadzieję, że wiele osób już go posmakowało. Polecam!

Pasztet z selera i kalafiora

Kalafior + seler + suszone pomidory to także udana pasztetowa wariacja, którą przygotowałam. Gwarantuję, że Wam też zasmakuje!

Pasztet gryczany z żurawiną

Żurawina do pasztetów pasuje idealnie. Zawsze można jeść ją jako sos, ale fajnie jest też wrzucić suszoną żurawinę do pasztetu gryczanego!

Pasztet jajeczny z łososiem i szpinakiem

https://gotujmy.pl

To jedyny pasztet z tego zestawienia, którego nie próbowałam, przyznaję się. Jednak łosoś, szpinak i jajko to moje ulubione połączenie przetestowane chociażby w omletach. Patrząc na to zdjęcie naprawdę mam ogromną chęć wypróbować ten przepis i jestem pewna, że nie zawiodłabym się. Podoba mi się oryginalność tego pasztetu, bo choć łosoś i szpinak to popularny duet to trudno będzie znaleźć na wielkanocnym stole takie cudo!

____________________________________________

Dziękuję za przeczytanie wpisu! Mam nadzieję, że wybrałaś już pasztet na który masz największą ochotę i przygotujesz go już wkrótce :).